Αρχιτεκτονική και εκπαίδευση

Ο αρχιτέκτονας Θουκυδίδης Βαλεντής είναι … μια ιδιαίτερη συμπαθής μορφή στον αρχιτεκτονικό κόσμο, που τον εκτιμούσε όχι μόνο για τις αρχιτεκτονικές του ικανότητες, οι οποίες τον κατατάσσουν ανάμεσα στους σημαντικότερους εκπροσώπους του μοντέρνου κινήματος στην Ελλάδα, αλλά και για το εξαίρετο επαγγελματικό του ήθος.

Ο Θουκυδίδης Βαλεντής ως νέος αρχιτέκτων συμμετείχε στην ομάδα των αρχιτεκτόνων που εργάστηκαν για τα περίφημα σχολεία της δεκαετίας του ’30, ορισμένα από τα οποία σχεδιάστηκαν από εκείνον. Αργότερα, ως προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του Υπουργείου Αεροπορίας σχεδίασε μεγάλο αριθμό από τα κτήρια των εγκαταστάσεων του στα διάφορα στρατιωτικά αεροδρόμια. Παράλληλα δίδαξε, στην αρχή, στο ΕΜΠ ως επιμελητής του καθηγητή Γιάννη Δεσποτόπουλου και από τη δεκαετία του ’60 και καθηγητής στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και αργότερα στο ΕΜΠ μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Η φροντισμένη έκθεση και ο λαμπρός κατάλογος που τη συνοδεύει πραγματοποιήθηκαν από τις καθηγήτριες-μαθήτριές του, κυρίες Χ. Σαχανά, Αι. Στεφανίδου και Σ. Τσιτιρίδου με την αποφασιστική στήριξη του Τμήματος Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ και του προέδρου του Νίκου Καλογήρου. Στην επίσημη εκδήλωση για την έκθεση, που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009, θα παρουσιάσουν την έκθεση οι υπεύθυνες για τον κατάλογο και την έκθεση καθηγήτριες του ΑΠΘ.

Ο Θουκυδίδης Βαλεντής οργάνωσε τα μαθήματά του στο ΕΜΠ στο πλαίσιο των κατευθύνσεων που προσδιόρισε η «Χάρτα των Αθηνών», της οποίας μια πρώτη μορφή συζητήθηκε πριν 75 χρόνια στο συνέδριο των CIAM το 1933.

Στα Χανιά, συνδιοργανωτής είναι και το ΕΜΠ, κλπ που δεν είχαν συμμετάσχει, ως φαίνεται, στην έκθεση των Αθηνών.

Η πρωτοβουλία του ΕΚΑΜ, τιμά την περιφέρεια και τα πνευματικά της ιδρύματα, προσφέρει στην ενημέρωση και την παιδεία , όχι μόνο των ειδικών ή των ασχολούμενων με την αρχιτεκτονική και τη δόμηση γενικότερα.
Ο Θ. Βαλεντής αρχιτέκτων του μεσοπολέμου και των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων , χαρακτηρίζει την εποχή του, δείχνει με το έργο και την ύπαρξη του, τους δύσκολους δρόμους που πέρασε η ελληνική αρχιτεκτονική. Ανήκει στους σιωπηλούς ταλαντούχους που , αγωνίστηκαν με νύχια και δόντια, να ανοίξει ο δρόμος, για την σύγχρονη αυτήν τέχνη , που ήταν δεμένη πάντα στα οικονομικά συμφέροντα και τις συντεχνίες την κρατική γραφειοκρατία και την (ενδημούσα) διαφθορά .
σκίτσο του  Folon  από  το  βιβλίο  "Dessin d'humour"
Σκίτσο του Folon, από την έκδοση «dessin d’humour»

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s