21η Απριλίου…

Περάσαν χρόνια πολλά, έμειναν άσπρα βότσαλα και κοτρόνες.Νοιάζεται κανείς; Διαβόητος ταγματάρχης , ήρωας λαϊκός(;), βασανιστές, δημοσιογράφοι, ποδόσφαιρο, βιομηχανία μονωτικών υλικών.Ο κόσμος υπάρχει, να ξαναπούμε να γνωρίσουμε , κυρίως να εμπορευτούμε, γεγονότα, ιδέες αντιδράσεις, πολιτικές.Κι όμως έγινε κάποτε, όπως και ξέγινε, χωρίς να αντιδράσουμε σοβαρά.
va6aq
Κι όμως ο απόηχος της ακόμα ακούγεται, στην πολιτική ζωή του τόπου, χωρίς να μπορούμε να το εντοπίσουμε ή να το διαπιστώσουμε. Τοπικά, κρητικές ιδιαιτερότητες, κεντρώες παραδόσεις και φιλελεύθερες πρακτικές και συντήρηση και άλλα πολλά. Κι ο χώρος μας, τα βουνά, οι παραλίες και τα λαγκάδια μας και οι θάλασσες και τα περιγιάλια μας, στην ανάπτυξη, στην βουλιμία της εκμετάλευσης, με δικούς μας και ξένους, με συνηθισμένη επωδό, φταίνε άλλοι.Κι η πολιτική , αφημένη στον εξευτελισμό της, που μας αρέσει , γιατί αν φταίνε αυτοί , εμείς είμαστε τελείως αθώοι. Η διαφθορά , το εθνικό μας σπορ, σταθεροποιεί, την εθνική μας συνείδηση. Συνδέεται εξ άλλου με το άλλο μεγάλο μας άθλημα , το ποδόσφαιρο. Η 21η πήγε τη μπάλα μας στο Γουέμπλεϊ και τον Παναθηναϊκό στα ύψη, τη δικτατορία, σε μεγάλη επιτυχία. Τώρα τα μασάμε, βρίσκουμε δικαιολογίες, λες και υπάρχει κανένα καθεστώς ανελεύθερο, που να μην εκτιμά και να πριμοδοτεί, τα ποδόσφαιρα και τα λαϊκά σπορ(Από τον Χίτλερ έως τον Φράνκο)
Και σκεφτόμαστε τον Εργοτέλη, την περίφημη υπόθεση της μεγάλης συναυλίας και την άνοδο του ΟΦΗ. Κι η αθλητική φιλολογία μετά από άπειρα χρόνια, ξανάφερε στο νου μας , παράγοντες και παίκτες. Επιλεκτικά και κατόπιν των εορτών , στήσαμε άλλη μιαν παράσταση. Ήταν άραγε έτσι; Αμφιβάλλουμε, ας συμφωνούν τα γεγονότα που περιγράφονται, με ότι έγινε, λείπει το κλίμα της αξέχαστης εκείνης εποχής και αρκετοί πρωταγωνιστές της.
Κι είναι ανεπίκαιρο σήμερα, να ανατρέχουμε και να ξύνουμε παλιές πληγές, μετά τον καταποντισμό, του ΟΦΗ , ενός ιστορικού σωματείου της πόλης μας.
Ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο, ανήκε κάποτε, στους αθλητές και τους φιλάθλους και παράγοντες, πριν παραχωρηθεί, στους μεγαλομέτοχους και μεγιστάνες του πλούτου. Σήμερα σ΄αυτόν τον αχταρμά, λαϊκοκεφαλαιοκρατικό άθλημα, μπορούμε να διασκεδάσουμε , μα ας μην πολυσοβαρολογούμε. Ο ΟΦΗ κι ο Εργοτέλης, είναι αφιερωμένοι, στο φίλαθλο πνεύμα των Ηρακλειωτών και πιο πολύ στο φιλότιμο, των ντόπιων επιχειρηματιών και την όρεξη, των πλουσίων όλης της Επικράτειας.
Ας ηρεμήσουν τα πνεύματα, ας έχουμε αυτοσυγκράτηση και υπομονή, οι φίλοι μας της άλλης πλευράς (του ΟΦΗ) ας περιμένουν , δεν μπορεί να τέλειωσαν ακόμα όλα.
ceb2ceafcebdcf84ceb5cebf003
Στο γήπεδο με τον Εργοτέλη (πριν λίγες εβδομάδες)-περνά ο πιο γνωστός, τον θυμόσαστε; Ανοίξτε το βιντεάκι, είναι ο Χάρης Βιδάκης, η ψυχή του σωματείου, σήμερα λίγο ταλαιπωρημένος, με την υγεία του, συνοδεύεται από τις ευχές όλων των φιλάθλων, «γρήγορα γερός, για το γήπεδο, παίζουμε στην Α’ κατηγορία»

ΛΕΥΚΩΜΑ ΠΑΛΑΙΩΝ ΗΜΕΡΩΝ ΤΟΥ ΕΡΓΟΤΕΛΗ
ualorh-0040
Διακρίνονται: ‘ορθιοι, τρίτος από δεξιά Ψιλάκης, στο κέντρο των κάτω, ο Ζεβελάκης
ualorh-0041
Σπάνιο στιγμιότυπο, από εφημερίδα της εποχής. Εργοτέλης – Μινώταυρος Χανίων 9-1 ! Τα 5 εκ των εννέα ο Μ. Ζεβελάκης