Διαδρομές στη Νότια Κρήτη : Θαλόρη

Τα σπιτάκια, από το φυλλάδιο της Θαλόρης 3gprf2

Για την άνοιξη ή το φθινόπωρο, μια ιδανική εκδρομή Σαββατοκύριακου, είναι στα Καπετανιανά, που είναι ένα χωριουδάκι των Αστερουσίων , στη νότια Κρήτη . Είναι ευτύχημα ότι δημιουργήθηκε τα τελευταία χρόνια-κάτι θετικό μπορεί να συμβεί και στον έρημο τόπο μας-ένα μικρό συγκρότημα κατοικιών (διαμερισμάτων) που δεν ακολουθεί, τα συνηθισμένα , πρότυπα, του λεγόμενου αγροτοτουρισμού, που στην περιοχή μας, κάλυψε περισσότερο ανάγκες ιδιοκτητών και λιγότερο επισκεπτών του τόπου μας. ΄Ενας νέος με ευαισθησίες περιβαλλοντολογικές και αγάπη στη φύση και τις παραδόσεις, με πολλή προσπάθεια και άπειρους κόπους, κατάφερε να ενώσει παρατημένες ιδιοκτησίες και να δώσει πνοή, στα χαλάσματα, στους σωρούς τις πέτρες. Ξαναγεννήθηκε ένας οικισμός , με καινούργιο χρώμα και πιο ευχάριστη μορφή, από τα παμπάλαια, λαϊκά σπιτάκια, που υπήρχαν μόνο τα θεμέλια τους.΄Εμεινε αναλλοίωτη η κλίμακα, που λένε οι αρχιτέκτονες,το μέτρο θα το ονόμαζαν πιο λόγιοι επισκέπτες. Και αναδείχθηκαν και αρετές που καμιά φορά ζηλεύουν οι επαγγελματίες σχεδιαστές του κτισμένο χώρου, σε εσωτερικές πιο πολύ και σε εξωτερικές κατασκευές και λεπτομέρειες.
3jrzi
Εξωτερικός χώρος, γωνία με μεράκι σχεδιασμένη

Είναι μια έκφραση αρχιτεκτονική, που χαρακτηρίζεται από αμεσότητα και αυθορμητισμό, πριμιτίφ θα μπορούσε να ονομασθεί αν είχε ένα μόνο επίπεδο (ζωγραφική) «γλυκειά» αφού πρόκειται για τέχνη του κτισμένο περιβάλλοντος.
Μα επιστρέφουμε στη Θαλόρη, έτσι λέγεται το συγκρότημα των Κάτω Καπετανιανών (όλα τα χωριά είναι άνω κάτω στην Κρήτη) από τις λέξεις Θάλ(ασσα) και όρη.Γιατί ενώ είναι πάνω ακριβώς από θάλασσα, κρέμεται στην άκρη του Κόφινα , της πιο ψηλής κορφής των Αστερουσίων. Μα δεν είναι όλα αυτά που αναφέραμε, τα ελκυστικά στοιχεία για μια εκδρομή στην νότια αυτήν πλευρά του νομού μας (Ηρακλείου), υπάρχουν πλήθος άλλα.
z9xcv
Η άγρια φύση, είναι αυθεντικότερη εδώ, που τα τουριστικά κύματα δεν σηκώθηκαν ακόμα, υπάρχουν ειδικές συνθήκες για τους παρατηρητές αγρίων πτηνών, δασώδεις εκτάσεις με μονοπάτια για ενδιαφέρουσες περιηγήσεις , πίστες για ορειβάτες , όλων των κατηγοριών, ιστορικά και αρχαιολογικά αξιοθέατα και φυσικά αξιοπερίεργα τοπία (μέχρι καταρράκτη στο φαράγγι του Αμπά)- για τις θάλασσες , δεν χρειάζονται σχόλια.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Διαδρομές στη Νότια Κρήτη : Θαλόρη”

  1. ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΩΡΑΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΧΩ ΠΑΕΙ ΣΤΑ ΠΙΟ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΕΙΔΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΜΕΧΡI ΤΟ Ν ΑΓ. ΑΝΤΩΝΗ.
    ΚΑΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΠΟΥ ΕΧΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s