Μανούσος Φάσσης

Περνάει ο καιρός, ξεχνάμε και θυμόμαστε. Οι εκλογές μας φέρνουν στο νου ένα παλιό κείμενο και τον λησμονημένο ποιητή Μανούσο Φάσση….
«Η αφόρητη πολιτικολογία μας κούρασε και χρειαζόμαστε [πάλι] ένα διαλειμμα, κάποια ευχάριστη διακοπή, μέχρι την κυριακή των εκλογών. Αν περάσει μαι μέρα,χωρίς κάποιο χαμόγελο, είναι χαμένη μέρα, λέει κάποιος, και δεν έχει άδικο.Μια εύθυμη αλλα΄και θλιμμένη μουσική κυριαρχεί στο σημερινό μας κείμενο, προέρχεται από το μικρό ποίημα ‘Ο Κατήφορος» του εκλεκτού Μανούσου Φάσση, που κυκλοφόρησε εκτ΄ςο εμπορίου και έφτασε [κάποτε] στα χέρια μας[…]

Εξώφυλλο της έκδοσης
Εξώφυλλο της έκδοσης

Ο ποιητής μας είναι γνωστός από το χαριτωμένο του έργο «Παιδική Μούσα», που γνώρισε μεγάλη επιτυχία, δεν μπόρεσε κανείς όμως, να τον εντοπίσει με ακρίβεις, και να μας δώσει, ‘εστω και λίγα βιογραφικά στοιχεία, που να προσεγγίζουν το αληθινό του πρόσωπο. Πιθανολογούμε, ότι το κομψό επίθετο Φάσσης, είναι μεταγραφή {παραλλαγή] άλλου ονόματος-όλες οι ενδείξεις οδηγούν, σε Έλληνα της διασποράς.
Αλλά ας σας παραθέσουμε μερικούς στίχους:

Ο ΚΑΤΗΦΟΡΟΣ

Τη λέγαν Φωτεινίτσα κι όχι Κάρμεν
μα καθόταν με τέτοια χάρη στο σκαμπώ
-ολόιδια η Πριγκιπέσα Ιζαμπώ
και της χαμογελούσαν όλοι οι μπάρμεν


Της δώσαν κάποια μέρα ένα ρολάκι
σε κάποιο μικροσόου στην Τ.V.
να σειέται και δήθεν να τιτιβί-
ζει ένα σεγκόντο σε πλαίη μπακ του Δάκη…

Ο πικρός σαρκασμός κυριαρχεί και μια αδιόρατη μελαγχολία μας κυριεύει όσο διαβάζουμε τους στίχους,που είναι φανερό ότι προέρχονται από έναν βιρτουόζο της παραδοσιακής τέχνης.

Χρόνια στην καταφρόνια και στη χλεύη
κι έπεφτε από αγκαλιά σε αγκαλιά
Σκαλί σκαλί κατέβηκε όλα τα σκαλιά
ώσπου πια δεν είχε άλλο να κατέβει

Μα όλα στη ζωή είναι μοιραία
και κάποιο βράδυ από μια πόρτα σκοτεινή
ακούει τ’όνομά της : Φωτεινή!
Γυρνά και βλέπει τον Θανάση τον κουρέα

Την έσφιξε απαλά το παλικάρι
«Μόνο μια λέξη ακόμα:μη μιλάς»
Κι αυτή μια θλιβερή…πρώην » Σταρ Ελλάς»
αφέθηκε στην αγκαλιά του, ένα ζυμάρι

Δίκαια λοιπόν χαρακτηρίστηκε » Ο Κατήφορος» μπαλάντα παιγμένη στο μαντολίνο της ομοιοκαταληξίας.»

Σημείωση: Αν επιθυμεί κανείς, να διαβάσει ολόκληρο το έργο, που αποτελείται από 17 τετράστιχα με πλεκτούς δεκασύλλαβους και ενδεκασύλλαβους, μπορεί να μας στείλει email, θα του ταχυδρομήσουμε φωτοαντίγραφο.

Ο Μ.Αναγνωστάκης, συγγραφέας της μονογραφίας του Μ.Φάσση
Ο Μ.Αναγνωστάκης, συγγραφέας της μονογραφίας του Μ.Φάσση

5 σκέψεις σχετικά με το “Μανούσος Φάσσης”

  1. Ο Μανούσος Φάσσης είναι καταπληκτικός, τον έχω διαβάσει παλαιότερα στο διαδίκτυο, δεν θυμάμαι πού. Συμπαραίνω κι εγώ πως είναι Έλληνας της Μέγιστης Ελλάδας ανά την Υδρόγειο. Μου θυμίζει μια παρόμοια φάση στο Αμπαντάν της Περσίας με την Φρύνη, δυο νέγρους (σπουδαστές της Σχολής Εμποροπλοιάρχων που μιλούσαν άπταιστα Ελληνικά) και από έκπληξη σε έκπληξη εξ αιτίας της γλώσσας κάναμε παρέα α – λα Ελληνικά στους χώρους του ξενοδοχείου που συνέβη το περιστατικό. Με την Σταρ Ελλας που είχε το ψευδώνυμο ΦΡΥΝΗ, τους δυο νέγρους δόκιμους Εμποροπλοίαρχους και την ταπεινότητά μου που είχε ξεμπαρκάρει κι αδημονούσε να φτάσει στο σπίτι του.ΣΚΣ

    Μου αρέσει!

  2. Μπορεί να μάθει πολλά κανείς για τον ποιητή Μ.Φάσση, για τη ζωή και το έργο του, από το ωραίο βιβλίο του Μανόλη Αναγνωστάκη, που αναφέρεται σ’ αυτόν, έκδοση «στιγμή», Απρίλιος 1987(Αιμίλιος Καλιακάτσος).

    Μου αρέσει!

    1. Ίσως έχετε δίκιο, διάλεξε έναν άλλον, για να πει ότι δίσταζε, για πολλά και διάφορους – η σατιρική φλέβα, που δύσκολα διακρίνεται, στα σημαντικά έργα του Μανόλη Αναγνωστάκη, εδώ σπάει και πλημμυρίζει τα πάντα.
      καλό βράδυ

      Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s