Κώστας Αλσάνης : Οι Σίσες—τα πορτακάλια—ο βαρεντζής

Η διαδρομή στον εθνικό δρόμο, προς το Ρέθυμνο, ήταν μάλλον ήσυχη αν εξαιρέσομε βέβαια τις ανηφόρες, που το αυτοκίνητο πεισματικά μετέτρεπε σε κατηφόρες επιμένοντας με μια ακατανόητη μανία, στην οπισθοχώρηση.Ακόμη τις επιβεβλημένες και εθελοντικές στάσεις του αυτοκινήτου, για λόγους ανάσας , του αυτοκινήτου βέβαια!και να ήθελες οι εκκενώσεις του στομαχιού της Γαρεφαλιώς ,που συνόδευε πάντα η συνεπιβάτιδα με τις βαριές αρχιτεκτονικές αναλογίες, με τα λόγια:
-Δεν πειράζει μπρε Γαλεφαλιώ άδειασε συ, μα έχει να φας όρνιθα στου πεθερού μου, που θα σκάσεις!
Να όμως που φθάσαμε στη διακλάδωση, του δρόμου του χωριού. Αυτό το δρόμο, ένα καρόδρομο χειρίστου είδους, μ’ ένα τρόχαλο πέτρες στη μέση σ ‘ όλο το μήκος και δυο χαράδρες-γραμμές από τις ρόδες των φορτηγών-έπρεπε να διασχίσει με τα διακριτικά πασουμάκια (5) του το Φίατ .
Η απόφαση πάρθηκε και το Φιατάκι άρχισε να κατρακυλά σαν τρελό στα χαντάκια και να σκουντουφλα σαν τυφλό στους σωρούς και να γδέρνει σαν έλκυθρο και να γδέρνεται από τςι πέτρες, να τσαλαβουτά στις λάσπες και να σταματά αποκαμωμένο κάθε τόσο.Ο εργάτης να λέει διαρκώς «φτάσαμε αυτό ήταν, εδώ είναι το χωριό, ist hier ist hier, την ώρα ακριβώς που περνούσαμε από το Γουρουνοχώρι , περιτριγυρισμένοι από χοίρους, η ναυτία να χει ξεστομαχιάσει τα πιτσιρίκια, η αξαδέρφη να πλέει σε πελάγη δυστυχίας για την κουρσάρα της.
Έτσι φτάσαμε στις Σίσσες . Εκεί που μας πλησίασαν οι συμπαθητικοί συγγενείς «ώρα σας καλή»και τέτοια . ένας μάγκας νεαρός, από τους » ρίπτοντας τους κύβους «εντός του ντουκιανίου(6), μου λέει :»Εχύθηκε σου το λάδι , που χεις στο πορτμπαγκάζι ;» Κοιτάζω και τι να δω! μια μαύρη γραμμή πάνω στο χώμα, ξετυλιγόταν σαν κορδέλα, από το ρεζερβουάρ της βενζίνας, πίσω στον ανώμαλο δρόμο,που χουμε κάμει.
Έμεινα ξερός, μας είχε τρυπήσει το δοχείο της βενζίνας.’Έπαε σε θέλω Άγιε Παχούμιε, βαστημάς για δε βλαστημάς;»
Να βρίσκεσαι με σαράβαλο αυτοκίνητο σ’ ένα χωριουδάκι χωρίς βενζίνα και το σπουδαιότερο 40 χιλιόμετρα μακριά από τη Χώρα(7), να περιμένει μια πρόσκληση για πάρτυ!

βαρεντζής ή βαρελιτζής ιδού η απορία
βαρεντζής ή βαρελιτζής ιδού η απορία

Βαρελιτζής ή βαρεντζής;

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Κώστας Αλσάνης : Οι Σίσες—τα πορτακάλια—ο βαρεντζής”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s