Ναπολέων Περγαλίδης (Πρώτη εμφάνιση)

Ο δρόμος περνούσε από το πευκοδάσος
Ο δρόμος περνούσε από το πευκοδάσος

Ίσως καταλαβαίνει ο προσεκτικός αναγνώστης, την ματιά του Ναπολέοντα, την μινιμαλιστική τάση του, που μπορεί να μεταφέρει εμπειρίες από την επαγγελματική του ζωή, μπορεί να διαισθανθεί, την αυθόρμητη ανθρώπινη αντίδραση, στον διαχωρισμό και το μίσος, από όπου κι αν προέρχονται-η συμπάθεια βαθαίνει όσο πλησιάζουμε τα αναπόφευκτα αποτελέσματα, όταν η σιδερένια αρπάγη της Μοίρας, συντρίβει κάθε αντίσταση.
Ο Περγαλίδης διαλέγει τον κεντρικό μύθο, για να αποφύγει στενές ιστορικές αναλογίες, η Μοίρα θα οδηγήσει στο δρόμο και το τελικό αποτέλεσμα, γιατί δεν γίνεται αλλιώς, όπως και σε τελείως διαφορετικές συνθήκες θα έκανε – δεν θα κρεμασθεί το ερώτημα : μα γινόταν καλύτερα ; γιατί ;
Το πεπρωμένο, δεν είναι ανατολίτικο, το κισμέτ δεν εννοείται από το «Κατερντέν Κατσιλμάζ» είναι η πανάρχαια επιβουλή της Μοίρας, όταν οτιδήποτε (κι η αγάπη) ξεπερνάει το μέτρο. Ο υπόγειος φόβος, όταν όλα πηγαίνουν καλά, όταν νοιώθουμε την ευχαρίστηση να κρατά πολύ, αυτό μας ξυπνάει το εκτεταμένο διήγημα ‘Νουρεντίν».
Μα ο έρωτας η αγάπη, δεν γνωρίζουν καλά όρια και φιλοσοφικές σταθμίσεις, οι δυνάμεις που συγκεντρώνουν κι αν δεν νικήσουν σε κάθε μάχη , δεν πρόκειται να χάσουν κανέναν πόλεμο – θα κερδίζουν (όχι χωρίς απώλειες) θα προχωράει η ζωή, το μίσος πάντα θα ναι στην άμυνα, οι προσαρμογές, αρμονικές ή όχι, είναι συμπάθεια, κοινότητα, αγάπη, κι ο μόνος δρόμος στο αύριο.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Ναπολέων Περγαλίδης (Πρώτη εμφάνιση)”

  1. Η παρουσίαση του βιβλίου στο Ηράκλειο, θα πραγματοποιηθεί στις 19 Οκτωβρίου 2009, στις 7 15΄μ.μ.στην αίθουσα των Αλατσατιανών, στον Τεκέ, θα συμμετάσχουν : Ν.Ανδριώτης, ιστορικός-Α.Μανουκάκη Μεταξάκη φιλόλογος, και η Σ.Δακτυλά Μαλβίνα, πρόεδρος του Συλλόγου Αλατσατιανών Ηρακλείου-θα παίξουν οι μουσικοί Ρος Ντέιλι και Κέλι Θωμά.
    Τον Νοέμβριο, θα γίνει εκδήλωση στην Αθήνα.
    Βασίλης

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s