Κωστής Μουδάτσος-Ζωγραφική

γεωμετρώντας τη μνήμη να απεικάσουν το όραμα, τις ανησυχίες και τους φόβους μου.Χρησιμοποιώ το τεράγωνο στη δουλειά μου ως ψηφίο-πασλ δόμησης κι αποδόμησης, κερματισμού και ανασύστασης του φαινομενικού κόσμου.
Ακόμη, κάθε ψηφίο είναι και μια διαφορετική σκηνή από το θησαυροφυλάκιο παλαιών εικόνων που έχει καταγράψει η μνήμη μου και θα μπορούσε από μόνο του να αποτελέσει θέμα για ένα ξεχωριστό έργο. Το πασλ συνοδεύεται καμιά φορά από εικόνες (ready-made) παρμένες από τον καθημερινό τύπο-μάρτυρες της επικαιρότητας. Το τετράγωνο άλλωστε, όμοιο με πακέτο, το προτείνω ως εμπορευματοποιημένο διακύβευμα.»

"Εντοιχίζοντας την εσπέρα"1.2Χ0.8 λάδι σε καμβά

Ο Gilbert Jacques Gachet (Καθηγητής πλαστικών τεχνών) γράφει μεταξύ άλλων:
«Ο Κωστής Μοδάτσος είναι ένας σύγχρονος μάστορας εμποτισμένος από μια καλλιτεχνική κουλτούρα σοφά κατεργασμένη στο πέρασμα του χρόνου και ως Έλληνας φορέας μιας καλλιτεχνικής ιστορίας ενός εξαιρετικού πλούτου.Μας καλεί έτσι να παρατηρήσουμε τον κόσμο που μας περιβάλλει με το πιο απαιτητικό βλέμμα του συγγρόνου ανθρώπου, χωρίς ενδοτικές κινήσεις, χωρίς αυταρέσκεια αλλά όχι και χωρίς δυνατή ποίηση. Είναι λοιπόν σε ένα πραγματικό ταξίδι που μας προτρέπει με αυτήν την έκθεση καλώντας μας να μοιραστούμε τις αναζητήσεις και τις συγκινήσεις του…»

Τμήμα του έργου"Μετέωρο βήμα" λάδι σε καμβά

Είχαμε δει μεμονωμένα έργα του Κ. Μουδάτσου, αυτή τη φορά βρεθήκαμε σε μια ευρεία άποψη της εργασίας του. Μας άρεσαν τα έργα του μικρά και μεγάλα και μείναμε πιο πολύ στα «πολεοδομικά θέματα» που μας θύμισαν τους μαέστρους της βενετσιάνικης Candia. Τότε που το φόντο έδινε αφορμή, στους ταλαντούχους καλλιτέχνες, να παρουσιάσουν ελεύθερες εκδοχές, σε θέματα που δεν τα καθήλωνε η άτεγκτη δογματική θέση της Εκκλησίας.
Οι σουρεαλιστικές τάσεις, που είναι εμφανείς σε πολλούς πίνακες, δεν είναι μακριά η μάλλον συμβιβάζονται χωρίς ζημίες με τις ρεαλιστικές «απόψεις» του ζωγράφου.
Η γεωμετρία της μνήμης, είναι και μια «εμμονή της μνήμης» για να θυμηθούμε τον τίτλο του πασίγνωστου πίνακα του Daly, το όνειρο και η φαντασία συμφύρονται, ο ζωγράφος θα δείξει, με το ταλέντο και τη φαντασία του το δικό του δρόμο.
Μουδάτσος, Λάδι σε καμβά "Απόδραση"1.2Χ0.85

2 σκέψεις σχετικά με το “Κωστής Μουδάτσος-Ζωγραφική”

 1. Άψογη,σχεδόν καλογερική προσήλωση στην τεχνική αρτιότητα .

  Η όλη θεματολογία, ονειροπαρμένη…

  Μου άρεσαν όπως και στην Kallia «οι φράκτες» της ασφαλούς εσωτερικής ματιάς….

  Η αναφορά στους τυπογράφους με αναγκάζει να θυμηθώ, τα βασικά
  χαρακτηριστικά τους : ξερακιανοί, αριστεροί,μύριζαν νοτισμένο μελάνι και υδρώτα,έπλεναν τα χέρια τους με ..VIONOL.
  Ίσως είναι το υλικό που βοηθάει στη λήθη…

  Μου αρέσει!

 2. Η αναφορά στην «ιερή» εργασία της τυπογραφίας είναι προς τιμήν του καλλιτέχνη. Αναρωτιέμαι αν υπάρχουν αναφορές στα μοντέρνα κινήματα των αρχών του αιώνα, πχ De Stjil, μια και γίνεται λόγος στα δομικά στοιχεία;
  Το περίεργο είναι, πως κρίνοντας από την εικόνα και μόνο, και χωρίς να έχω δυνατότητα να δω την έκθεση, δε μοιάζει να γίνεται εμφανής αναφορά στο μοντερνισμό παρά σε κάτι πιο παραδοσιακό.

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s