Οι σπουργίτες των πεζοδρομίων

Η εργασία του, που έγινε με πολύ κόπο και συστηματικά, προσθέτει στις γνώσεις και των πιο προσεκτικών περιπατητών της παλιάς πόλης μας, που ίσως δεν πρόσεξαν έναν από τους ανθρώπους που αναφέρει ο συγγραφέας, που ήταν εν τούτοις πασίγνωστος, για κάποιαν ιδιαιτερότητα, του παρουσιαστικού ή του χαρακτήρα του. Έψαξε και βρήκε στοιχεία για τους φτωχούς και ταπεινούς και περίεργους αλλά όχι ασήμαντους τύπους, σύμβολα της ζωής και των συνηθειών μας.

Αβραάμ Μιστίλογλου (Αβραμάκης) μολύβι του Σπύρου Ζ. 2002
Αβραάμ Μιστίλογλου (Αβραμάκης) μολύβι του Σπύρου Ζ. 2002

Δεν μπορούμε να κάνουμε σχόλια για την επιλογή του Δ. Σάβα, πέραν μια μοναδικής παρατήρησης: στους τύπους κάθε πόλης και της δικής μας, συμπεριλαβάνονται και ορισμένοι περίεργοι στην εμφάνιση ή το στυλ και κάποτε και στη συμπεριφορά , που δεν είναι ταπεινοί και καταφρονεμένοι-όπως οι άλλοι(στουςοποίους αναφερόταν ο Μουρέλλος).

3 σκέψεις σχετικά με το “Οι σπουργίτες των πεζοδρομίων”

  1. Με ιδιαίτερη χαρά διάβασα στον ALKMAN για το βιβλίο του αγαπητού φίλου , προϊσταμένου της Βικελαίας, Δημήτρη Σάββα «Οι σπουργίτες των πεζοδρομίων. Γραφικοί τύποι του Μεγάλου Κάστρου» .
    Μικρή συνεισφορά στο έργο αυτό είναι και τα σκίτσα του Γιάννη Μουρέλλου – (το αρχείο του οποίου μελετώ για τις ανάγκες της έρευνάς μου για τον Καλοκαιρίνειο Δραματικό Διαγωνισμό, η οποία θα εκδοθεί προσεχώς )- τα οποία στέλνω στην ιστοσελίδα του ALKMAN.
    Με την ευκαιρία αυτή ευχαριστώ τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου και ιδιαίτερα τον Ανδρέα Σαβάκη , τον Μηνά Γεωργιάδη και τον Δημήτρη Σάββα για την βοήθεια που ευχαρίστως μου προσφέρουν στην έρευνά μου.

    Μου αρέσει!

  2. ρε παιδια για το τον Αρκαλο δεν γραφει κανενας γιατι; Διασημοτητα του Ηρακλειου ηταν ουτε για την τσουκνιδα ουτε για την Μανολια ουτε για τον Δημητρακη ουτε για εκεινο τον γρροντακο που καθοταν στο μειντανι κουκουβιστος φοροντας τα λουστρινια του τα μαυρα εχωντας ενα πανερι με αμυγδαλα που φοναζε χοντρα ξεφλουδισμενα αμυγδαλα και για αλλους πολλους

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s