Μύκονος, παλιοί περιστεριώνες

Ε Ξ Ι – Λ Α Ϊ Κ Ε Σ – Ζ Ω Γ Ρ Α Φ Ι Ε Σ

αφιέρωση: στην φοιτήτρια της αρχιτεκτονικής Λαφίνα Ε.

Ψάχνοντας μια παλιά βιβλιοθήκη βρήκα ένα ολιγοσέλιδο βιβλιαράκι. Έκδοση : Α.Ε. «ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ» και συγγραφέας ο Κλάους Φρίσλανδερ που υπογράφει μια εισαγωγή στις 1-Χ-1933, Ορνό Μύκονος. Τίτλος «ΟΙ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΩΝΕΣ ΤΗΣ ΜΥΚΟΝΟΥ » και παρουσιάζει σχέδια, με μολύβι μάλλον, πολλών παλιών κατασκευών, κτισμάτων που στέκουν «εκατό ή διακόσια χρόνια, μοναχικά και ερειπιασμένα, γιαυτό δεν φωλιάζουνε πια πουλιά εκεί μέσα», όπως γράφει ο Κ.Φ..

«Το πνεύμα που εμψυχώνει την αρχιτεκτονική τούτη μαρτυρεί μια μεγάλη ελευθερία στην μαστοριά, κοντά στην ενότητα που υπάρχει ανάμεσα στο κτίριο και το τοπίο» συνεχίζει ο συγγραφέας.

» νοιώθουμε (…) πειθερχημένη φαντασια που βοηθούμενη (…)από τη φύση του υλικού αποδίδει την πιο λεπτή ασυμμετρία»

«Ο ρυθμός της διακοσμήσεως αν και κρύβει την πρόθεση μιας πλατύτερης πραγματοποιήσεως μένει μάλλον τούτο ως ένα είδος σχεδίασμα που επιδέχεται παραλλαγές. Κι αυτό ίσα ίσα είναι η ξεχωριστή χάρη του.

Ο Κλάους Φρίσλανδερ κάνει ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις στα όμορφα σχέδια των κτισμάτων, που είναι λαϊκές ζωγραφιές και έχουν ίσως μουσικές αντιστοιχίες στο δημοτικό τραγούδι.

Σημείωση 1η: Για τους ενδιαφερόμενους για την λαϊκή αρχιτεκτονική, προτείνουμε να ρίξουν μια ματιά στο μοναδικό βιβλίο για το θέμα αυτό του Π.Ν.Τζελεπή, που είναι πολύτιμο, για τα σχέδια που παρουσιάζει και πιο πολύ για τη σύνοψη των πιο σημαντικών απόψεων που έχουν διατυπωθεί στα ελληνικά, για την λαϊκή αυτή τέχνη.

Σημείωση 2η: Βρήκαμε στο διαδίκτυο, επανέκδοση του μικρού βιβλίου του Κλάους , στα 1997 μπορεί να την αναζήτησει κανείς.

Σημείωση 3η: Με την επανέκδοση του πονήματος του Klaus Vrieslander συνδέεται η Αγνή Πικιώνη, όπως φαίνεται στην παρουσίαση του βιβλίου στο διαδίκτυο/ κόρη του Δημήτρη Πικιώνη και συμμαθήτρια στα φροντηστήρια Ζαχαράκη κάποτε/ ας είναι ένας χαιρετισμός η παρουσίαση από τον ΑΛΚΜΑΝΑ του λευκώματος αυτού.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “Μύκονος, παλιοί περιστεριώνες”

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s