Λιου Σιαομπο (Liu Xiaobo) – κινέζος μικροπωλητής ;

Γιου χο

(1)
__________

Ένα σημείωμα με τo SKYPE έφτασε προχθές (11.12.2010),στις 11 15΄ με πολύ προσεκτικη διατύπωση:

εάν δεν έχετε σημειώσει (συγκρατήσει) το όνομα Λιου Σιαομπό δεν πειράζει, δεν είναι εύκολα τα κινέζικα στους νεοέλληνες, που συμπαθούν τους κινέζους μικροπωλητές- μα δεν ρωτούν ποτέ το όνομα τους και δεν έχουν αντιρρήσεις με τις επενδύσεις στην χώρα μας του ασιατικού γίγαντα, μα δεν νοιάζονται για το πολίτευμα της χώρας αυτής και τη ζωή των κατοίκων της.

-Μα είναι μικροπωλητής ; απάντησα αμέσως (μάλλον απερίσκεπτα)

Όχι είναι αυτός που πήρε ο Νομπελ Ειρήνης… Θα πρεπε ισως να δημοσιεύσετε κι εσείς, το κείμενο της απολογίας του, στέλνω αντίγραφο, ξεπεράσετε πια προκαταλήψεις πάσης φύσεως.

Έκλεισε η γραμμή του SKYPE αφήνοντας ένα ανθρωπάκι να χασκογελάει. Άνοιξα τον ηλεκτρονικό φάκελλο, διάβασα και αντιγράφω τα κύρια σημεία. Ο Σιαομπό, είναι φυλακισμένος για 11 χρόνια, επειδή υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η απολογία του στην τελευταία δίκη του είναι αξιοσημείωτο κείμενο, ακόμα κι αν έχει κανένας 1000 προκαταλήψεις.

Η Λιβ Ούλμαν, η αγαπημένη ηθοποιός των φοιτητικών χρόνων, διαβάζει το κείμενο αυτό στην απονομή

«Δεν έχω εχθρούς και μίσος. Κανένας από τους αστυνομικούς που με ανέκριναν, κανένας από τους εισαγγελείς που με κατηγόρησαν, από τους δικαστές που με δίκασαν δεν είναι εχθρός μου.
Το μίσος μπορεί να εκφυλίσει το πνεύμα και τη συνείδηση ενός ανθρώπου. Μια τέτοια νοοτροπία δηλητηριάζει το πνεύμα του έθνους, υποκινεί αιματηρές συγκρούσεις καταστρέφει την ανθρωπιά και την ανεκτικότητα της κοινωνίας, εμποδίζει την πρόοδο της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Γι’ αυτόν τον λόγο ελπίζω να µπορέσω να υπερβώ τις προσωπικές µου εµπειρίες (…) και να διαλύσω το µίσος µε αγάπη.
Ακριβώς αυτές οι πεποιθήσεις και οι προσωπικές µου εµπειρίες µε κάνουν να πιστεύω ακράδαντα ότι η πολιτική πρόοδος της Κίνας δεν θα σταµατήσει και, γεµάτος αισιοδοξία, περιµένω την έλευση µιας ελεύθερης Κίνας. Γιατί δεν υπάρχει καµιά δύναµη που να µπορεί να εµποδίσει την αναζήτηση της ελευθερίας από τον άνθρωπο. Η Κίνα θα γίνει τελικά µια χώρα που θα κυβερνάται από τους νόµους και όπου θα βασιλεύουν τα ανθρώπινα δικαιώµατα.(…)

Εικόνα του εξωφύλλου:»ΑΝΑΛΕΚΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΥ»
________________________________________________
Θα µου επιτρέψετε να σας πω ότι η ωραιότερη εµπειρία των είκοσι τελευταίων ετών ήταν η άδολη αγάπη που εισέπραξα από τη σύζυγό µου Λιου Σια. ∆εν της δόθηκε το δικαίωµα να βρίσκεται στο ακροατήριο αυτής της αίθουσας σήµερα. Θέλω όµως να πω σε σένα, αγαπηµένη µου, ότι η αγάπη σου για µένα θα παραµείνει η ίδια όπως ήταν πάντα. Ολα αυτά τα χρόνια που έζησα χωρίς ελευθερία, η αγάπη µας ήταν γεµάτη πίκρα που είχαν επιβάλει οι εξωτερικές συνθήκες. Αλλά η γεύση που µου άφησε είναι απεριόριστη. Εκτελώ την ποινή µου σε µια πραγματική φυλακή καθώς εσύ περιµένεις στην άυλη φυλακή της καρδιάς µου. Η αγάπη σου είναι το ηλιόφως που περνάει πάνω από ψηλά τείχη και διαπερνά τα σιδερένια κάγκελα στο παράθυρό του κελιού µου θωπεύοντας κάθε πόντο του δέρµατός µου, ζεσταίνοντας κάθε κύτταρο του σώµατός µου, επιτρέποντάς µου να αισθάνοµαι πάντοτε ήρεµος και γαλήνιος, να γεµίζω κάθε λεπτό του χρόνου µου στη φυλακή µε νόηµα».

Απόσπασµατα από την απολογία του Λιου Σιαοµπό στο δικαστήριο τον ∆εκέµβριο του 2009,από «ΤΑ ΝΕΑ»

Λάο Τσε : ΤΑΟ ΤΕ ΚΙΝΓΚ «Ο ενάρετος εκτελεί το χρέος του…»(εκδοση ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ)

___________________________________________
ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ:
Πρώτη
Οι απόψεις στην εισαγωγή του κειμένου του Λιου Σιαομπό, φαίνεται να αποπνέουν χριστιανική ανοχή, μεγαθυμία και αγάπη-ακόμα και στον εχθρό. Είναι ακριβώς έτσι, αλλα είναι πολύ κοντά (προέρχονται) στις πασίγνωστες στους κινέζους διδασκαλίες του περίφημου Κομφούκιου(551-479 Π.Χ.) και όχι μακριά βέβαια από την ηθική των πλατωνικών του 3ου-4ου αιώνα αιώνα.

Η λέξη shu σημαίνει για τον μεγάλο δάσκαλο: » Ότι δεν επιθυμείς για τον εαυτό σου, μην το επιβάλλεις στους άλλους(«ΤΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ ΤΟΥ ΚΟΜΦΟΥΚΙΟΥ «έκδοση «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»

Δεύτερη
Εκτός της Κίνας, απείχαν από την απονομή του Νόμπελ : η Ρωσία, το Καζακστάν, η Κολομβία, η Τυνησία, η Σαουδική Αραβία, το Πακιστάν, η Σερβία, το Ιράκ, το Ιράν, το Βιετνάμ, το Αφγανιστάν, η Βενεζουέλα, οι Φιλιππίνες, η Αίγυπτος, το Σουδάν, η Ουκρανία, η Κούβα και, τέλος, το Μαρόκο.

Πολύ εκφραστική φωτογραφία της συντρόφου του κινεζου ακτιβιστή

(1)=Γιου/χο : τα δυο ιδεογάμματα εικονίζουν τη φράση «πολύτιμος χείμαρος» (από το βιβλίο «Σχεδιάσματα και αποσπάσματα των Κάντος CX-CXX» μτάφραση Χ.Φλαβιανού έκδοση «ΝΕΦΕΛΗ» 1991)

3 σκέψεις σχετικά με το “Λιου Σιαομπο (Liu Xiaobo) – κινέζος μικροπωλητής ;”

 1. Η απολογία του κινέζου αγωνιστή της ελευθερίας, χαρακτηρίζεται από μιαν ήρεμη αγάπη για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αποτελούν διαχρονικά τον απαράμιλλο γνώμονα του πολιτισμού κάθε χώρας.
  Αν ήμουν συνήγορός του στη δίκη, που τον τιμώρησε σε υπερδεκαετή καθειρξη, για τον μοναδικό λόγο, ότι αγαπά την ελευθερία, θα ένιωθα υπερήφανος γα τον πελάτη μου.
  -Δεν θα μου χρειαζόταν να ανατρέξω σε νομικά κείμενα, για ν δικαιολογήσω δικονομικά την αθωότητά του. Απλώς θα ανέτρεχα στις αρχαίες ελληνικές ρίζες
  : “Ο συ μισείς ετέρω μη ποιήσεις”(Kλεόβουλος ο Ρόδιος-6ος π.χ. αιώνας). Ο Λιου Σιαομπό έδωσε νέα πνοή σε αρχαίες απόψεις που φέρνουν μαζί ζευγαρωμένες τις ηθικές σκέψεις του Κομφούκιου με εκείνες του Σωκράτη.
  Ιδιαίτερα με συγκίνησε η αναφορά του σύζυγο που δεν μπορεί να δει και να αγκαλιάσει, όπως επιβάλλει η τρυφερή νομοτέλεια του έρωτα.
  Μα πως μπορείς εσύ μεγάλη Κίνα των δισεκατομμυρίων κατοίκων και του καλπάζοντος εθνικού εισοδήματος, να στερείς την ελευθερία και τον έρωτα, από ένα διακεκριμένο πολίτη σου;
  Αποδοκιμάζω μετά βδελυγμίας την στάση της Κούβας και αποσύρω κάθε λόγο συμπαράστασης που είπα γι αυτήν στο παρελθόν,όταν την στρίμωχναν οι Αμερικανοί.
  Σμίγω τη φωνή μου με την αξιέραστη ηγερία του Μπέργκμαν , Λιβ Ούλμαν και επαναλαμβάνω τα λόγια του Λιου Σιαομπό, όταν του επενεμήθη το Νόμπελ Ειρήνης : “δεν υπάρχει καµιά δύναµη που να µπορεί να εµποδίσει την αναζήτηση της ελευθερίας από τον άνθρωπο”

  Δημήτρης Ξηριτάκης, δικηγόρος
  Αμετανόητος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου γης
  15 Δεκεμβρίου 2010 ημέρα του Αγ. Ελευθερίου

  Μου αρέσει!

 2. ΔΗΜΗΤΡΗ ΕΞΑΙΡΕΤΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΙΝΕΖΟ ΝΟΜΠΕΛΙΣΤΑ ΑΓΩΝΙΣΤΗ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΝΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙΣ ΙΔΙΟΣ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ ΠΟΥ ΓΙΑ ΠΑΡΟΜΟΙΑ (ΑΔΙΚΗΜΑΤΑ) ΦΙΛΑΚΙΣΘΗΚΕΣ.

  Μου αρέσει!

 3. Ελευθερία ή αλλιώς Casus belli

  Για άλλη μια φορά η λαχτάρα για ελευθερία αποτελεί αιτία πολέμου. Ενός πολέμου τόσο άνισου, όσο και άδικου. Ο γίγαντας Κίνα δείχνει δημόσια την αχίλλειο πτέρνα του…Δεν αντέχει κάτι φωνές , σεμνές, κρυστάλλινες, καθαρές, όπως αυτή του αγωνιστή Λιου Σιαομπό, που υπερασπίζονται το αιώνιο αγαθό της ελευθερίας του λόγου… και απειλεί τη Νορβηγική κυβέρνηση, μπλοκάρει τη μετάδοση των προγραμμάτων ξένων τηλεοπτικών δικτύων για την απονομή του Νόμπελ και τους ισότοπους που την φιλοξενούν.
  Δεν πιστεύω στα νόμπελ…δεν πιστεύω στα βραβεία, και στην ανταπόδοση. Οφείλουμε να κυνηγάμε τα όνειρά μας , τις ιδέες μας, να υπερασπιζόμαστε τις αξίες μας με το αίμα της ψυχής μας όχι φυσικά για ένα βραβείο. Παρόλα αυτά, μια τέτοια διεθνής διάκριση, στάθηκε αιτία να ξεγυμνωθεί για άλλη μια φορά η υποκρισία και η συντήρηση που έχει πάντα το ίδιο πρόσωπο και καταφεύγει στα ίδια μέσα, τη φίμωση και την βία. Η αναδυόμενη υπερδύναμη, η χώρα που δε φοβήθηκε την κρίση, που άντεξε στον διεθνή καταποντισμό της οικονομίας, γονάτισε μπροστά στη σφοδρότητα του λόγου για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την αξία της ελευθερίας της έκφρασης που με ασίγαστη λαχτάρα υπερασπίζεται εδώ και χρόνια ο διανοούμενος Λιου Σιαομπό και οι συναγωνιστές του.
  Η καταδίκη και φυλάκιση του Λιου, ρωγμή στα “καλώς κείμενα” μιας Κίνας που κατά τα άλλα, ανοίγει παραρτήματα που ασχολούνται με τη διδασκαλία του Κομφούκιου σε 80 ξένες χώρες και δαπανά 4,5 δις ευρώ για προγράμματα που αφορούν τον πολιτισμό και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αναζητώντας άλλοθι για την σφοδρή φίμωση της ελευθερίας στη χώρα της.

  Λιου, δε γνωριζόμαστε, αλλά ο αγώνας σου για την ελευθερία μου είναι γνωστός, σέβομαι το όνειρό σου, ζηλεύω τη δύναμη της αγάπης και του έρωτα που υπερασπίζεσαι ακόμα και μέσα από τη φυλακή σου και εύχομαι να συνεχίζεις να τρομάζεις τους εχθρούς των ιδεών σου με την ήρεμη δύναμη της καρδιάς σου

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s