Δ.Ξυριτακης: Λογω τιμής (ιστορίες κρητικης βεντέτας)

Την Πέμπτη το βράδυ στην φιλόξενη αίθουσα του Επιμελητηρίου, παρουσιάσθηκε ένα ακόμα βιβλίο του ακούραστου νομομαθούς και έγκριτου ποινικολόγου αλλά και γλαφυρότατου συγγραφέα Δημήτρη Ξυριτάκη. Και βέβαια ο γνωστός δικηγόρος, δεν έχει ανάγκη παρουσίασης , στο κρητικό τουλάχιστον κοινό, που τον ξέρει και ως πολιτικό και ως αντιστασιακό αγωνιστή, αλλά και μελετητή της ιστορίας της Κρήτης των νεότερων χρόνων και θυμούνται οι περισσότεροι την απονομή στα 1998, του βραβείου Νίκου Καζαντζάκη για το βιβλίο του “ΞΑΝΑΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗ”.

Δημήτρης Ξυριτάκης, πρόσφατη φωτογραφία(alkman.gr)

Το τελευταίο πόνημά του, που θα πρέπει να γίνει μπεστ σέλερ, ασχολείται με ένα μεγάλου ενδιαφέροντος, αλλά καθόλου βατό στους κρητικούς θέμα, που συνδέεται με την βεντέτα και τους λόγους τιμής. Πολύκροτες υποθέσεις και δίκες, που συγκλόνισαν το πανελλήνιον, περιγράφονται συνοπτικά, χωρίς ποινικές ή δικανικές λεπτομέρειες , που κουράζουν τον αμύητο στο δίκαιο αναγνώστη και όχι σπάνια καθιστούν τα κείμενα του είδους ακατανόητα.

Αναστάσης Μπουτζαλής, ήρωας της αντίσασης και θύμα των προσωπικών και μη αντιθέσεων

Με θάρρος αλλά και εύλογη μεγάλη προσοχή, ο πολύπειρος συγγραφέας, πλησιάζει θύτες και θύματα , καταφέρνει να ισορροπήσει στο τεντωμένο σκοινί της απονομής της δικαιοσύνης. Είναι όσο γίνεται (και παραπάνω) αντικειμενικός και δεν χαρίζεται και σε κανέναν – ακόμα και εκεί που ξέρει ότι υπάρχουν άλλες απόψεις ή αντιδράσεις. Συνιστούμε ανεπιφύλακτα, για τις διακοπές το βιβλίο, δεν είναι μια πένθιμη απογραφή φόνων , αίματος και ποινών, κάθε άλλο, δεν είναι μια μαύρη βίβλος.
Είναι μια ιστορία οικογενειακών διαφορών και αντιθεσέων, ένα αληθινό μυθιστόρημα με πρωταγωνιστές και ήρωες και μονομαχίες και θύματα. Μπορεί να κινήσει το ενδιαφέρον μας και να μας προβληματίσει σοβαρά, η κατάρα της βεντέτας πρέπει να σβήσει (κάποτε)από την Κρήτη.

Το φιλόξενο σπίτι του Δ.Ξυριτάκη στα Καλέσσα, κατοικία και στούντιο (1976;)

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
1. Παλαιοί φίλοι, που γνωρίζουν λεπτομέρειες, συμπλήρωσαν τις πληροφορίες για τον Μικρασιατικής καταγωγής, Αναστάση Μπουνιαλή: «Ηταν ο «Αίας» του έπους της Εθνικής (Κρητικής)Αντίστασης – έμοιαζε στον Ομοιρικό ήρωα στο μέγεθος, στην ανδρεία , την παλικαριά και το τελείως αδικο και παράλογο τέλος του»

2.Βιογραφικά στοιχεία του συγγραφέα, χρήσιμα (απαραίτητα) για τους αναγνώστες άλλων περιοχών: Γννήθηκε στο Ηράκλειο (Μπεντενάκι)στα 1946. Τέλειωσε με υποτροφία τη Νομική Αθηνών. Συνδικαλιστής και εκδότης του περιοδικού ΞΑΣΤΕΡΙΑ, με σημαντική αντιδικτατορική δράση( καταδικάσθηκε και φυλακίσθηκε για 3.5 χρόνια).
Πρόεδρος της ΕΣΔΗΝ (1976)και της επιτροπής κατά των Βάσεων(1978).Επιφανής δικηγόρος μετά το 1975 και συγγραφέας αρκετών βιβλίων (Συνταγματική Ιστορία τη Κρήτης, Αντώνος Μιχελιδάκης, Ξαναδιαβάζοντας Καζαντζάκη κλπ)

Παντρεμένος με την Κατερίνα Αποστολάκη, γνωστή κι αυτή δικηγόρο, έχουν δυο γιους

Δ.Ξυριτάκης σε σκίτσο του Γ.Ανδρεαδάκη-εκλογές Δημοτικές 1986-απόκομμά εφημερίδας ΑΛΛΑΓΗ/διακρίνονται Καρέλλης, Μαντζαπετάκης

2 σκέψεις σχετικά με το “Δ.Ξυριτακης: Λογω τιμής (ιστορίες κρητικης βεντέτας)”

  1. Κρίμα που δεν είδα το άρθρο όταν γράφτηκε. Θα είχα ένα φοβερό ανάγνωσμα για τις καλοκαιρινές διακοπές. Σήμερα είδα το βιβλίο στο βιβλιοπωλείο, το αγόρασα και το διάβασα απνευστί σε ένα απόγευμα. Πολύ καλό, γλαφυρή αφήγηση, προϊον έρευνας τόσο σε αρχεία, όσο και συναντήσεων με αυτόπτεις μάρτυρες και πρωταγωνιστές των γεγονότων. Δίνει σε εμάς τους νεώτερους που δεν έχουμε ζήσει τα γεγόνοτα της μεταπολεμικής περιόδου μια εικόνα της πόλης και του νησιού γενικότερα της σκληρής εκείνης εποχής. Όσο για τα πιο πρόσφατα περιστατικά που δεν συνδέονται με κατοχικές ιστορίες, κάποια μας τα θυμίζει, κάποια τα μαθαίνουμε για πρώτη φορά. Παρουσιάζουν μια άγνωστη Κρήτη, (σίγουρα όχι τιμητική εικόνα της) τουλάχιστον σε κάποιους που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν σε αστικό περιβάλλον. Επίσης κάποια πρόσωπα από τις ιστορίες που σχετίζονται με την κατοχή αγγίζουν τα όρια του μύθου.
    Δεν νομίζω ότι εχει ανάγκη από συγχαρητήρια ο συγγραφέας αλλά εγώ του τα δίνω θερμά.

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s