ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗΣ – ΕΝΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

Χατζιδάκης - Περτσελάκης,εκείνον τον αξεχαστο "Μουσικό Αύγουστο/από λαθρόβιο έντυπάκι της εποχής

Παρουσιάζουμε αποσπάσματα κειμένων που δημοσιεύθηκαν στον τύπο ή ή αναρτήθηκαν στο διαδίκτυο και αφορούν στον Γιάννη Περτσελάκη.

Λίλιαν Δαφερμάκη (ΠΑΤΡΙΣ):

“Ήταν μάχημος και ενεργός Ηρακλειώτης που ανέπτυξε μια πολύ πλούσια αρθογραφία στον τοπικό τύπο, ενώ είχε καταθέσει δεκάδες συγκροτημένες προτάσεις στο Δήμο για θέματα της πόλης που αφορούν στην πολεοδομία, το ρυμοτομικό, το κυκλοφοριακό, τα ενετικά τείχη της, το ιστορικό κέντρο, για δημοτικά κτήρια όπως το μέγαρο Αχτάρικα…Είχε διαμορφώσει ένα πλούσιο συγκροτημένο, σε πλήρη τάξη, ιστορικό και πολεοδομικό αρχείο με χάρτες σπάνια ιστορικά έγγραφα, τα οποία κατάφερε να συλλέξει, με την ανεξάντλητη αγάπη του για την πόλη. Ο Γιάννης Περτσελάκης εκτός από την πλούσια πολυεπέπεδη δράση και προσφορά του, ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο Ηράκλειο για τις κοινωνικές ευαισθησίες του, την ανθρωπιά του, την απλότητα και την τρυφερότητα του”

Τίτλος της εφημεριδούλας που εξεδωσε ο Γιάννης Περτσελακης, 1981

Κώστας Πιλαφτσής :

“Xάσαμε έναν Άνθρωπο που είχε όραμα για την πόλη και τολμούσε συχνά να κάνει την υπέρβασή του που τον έφερνε απέναντι στη καθεστηκυία νοοτροπία του ευήμερου και εύληπτου.
Χάσαμε έναν άνθρωπο του πνεύματος, της συμμετοχής και της ευθύνης.
Το κενό μεγάλο.
Η θλίψη μας βαθιά.
Καλό σου ταξίδι Γιάννη”

ΤΕΕ Αν Κρητης:

“Τη γνώση, την ευαίσθητη προσωπική, επιστημονική και κοινωνική του ματιά και την αγάπη του για όλα τα παραπάνω, ο Γιάννης Περτσελάκης γενναιόδωρα τα μοιράστηκε με όλους, με την ενεργή παρουσία του σε δρώμενα και πολύμορφες εκδηλώσεις κάθε είδους. Κυρίως όμως κατέστησε αγώνα ζωής την επιθυμία του για ανιδιοτελή προσφορά στην Ηρακλειώτικη κοινωνία και την πόλη του και κυρίως με κάθε τρόπο θέλησε να εμπνεύσει τις νεότερες γενιές.”

___________________________________

Γιάννης Περτσελλακης, φωτογραφία απο το διαδίκτυο

Πολεοδόμε,
Αρχιτέκτονα Γιάννη,
Ασυμβίβαστε Γιάννη,
Φίλε Γιάννη,
Άνθρωπε Γιάννη.
Καλό σου ταξίδι.
Να φωτίζεις το Ηράκλειο που αγάπησες!
Ι. Μ.
___________________________________

‘ΗΡΑΚΛΕΙΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ”:

“Ο Γιάννης Περτσελάκης διαπνεόταν από μία συνεχή εγρήγορση και ευαισθησία για τα οικιστικά, πολεοδομικά , κυκλοφοριακά και πολιτιστικά προβλήματα της πόλης μας, τα οποία υπηρέτησε με σοβαρότητα, εντιμότητα και πάθος είτε ως επαγγελματίας μελετητής μηχανικός είτε ως απλός ενεργός πολίτης.”

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

Ο Γιάννης Περτσελάκης υπήρξε ο πιο δραστήριος αρχιτέκτων της πόλης του Ηρακλείου για παραπάνω απο το τέταρτο(1/4) του αιώνα(20 ου). Ασχολήθηκε με κτίρια αλλά και σύνολα, με την αρχιτεκτονικη αλλά και την πολεοδομία. Ακόμα με οτιδήποτε είχε σχέση με τα αντικείμενα της επαγγελματικής του απασχόλησης. Κανείς συνάδελφός του ή γενικότερα μηχανικός, δεν ανάλυσε τοσο εξαντλητικά και δεν δημοσίευσε περισσότερες μελέτες και δεν διατύπωσε πληρέστερες προτάσεις, για το Ηράκλειο και την ευρύτατη περιοχή του.
Ήταν ένας αρχιτέκτονας για την πόλη μας – ας σταθεί (ας γίνει) παράδειγμα για τους νέους συνεδέλφους του του 21ου αιώνα.

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΕΡΤΣΕΛΑΚΗΣ – ΕΝΑΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ”

  1. Αγαπημένε μου Φίλε Γιάννη,
    Οι δρόμοι μας είναι χωρισμένοι τώρα και πολύ καιρό, όμως σ’ έβλεπα πάντα από μακριά και σε καμάρωνα. Για το σωστό σου λόγο, το συναισθηματισμό σου, το ακκορντεόν σου, την ωραία σου Οικογένεια, τη μεγάλη σου προσφορά στο Ηράκλειο, το μεράκι της δουλειάς σου, την αγάπη που έδειχνες στους φίλους σου, τη σοβαρότητά σου που ήταν τόσο ταιριαστή με το χιούμορ σου, την ανθρωπιά σου. Λίγα λόγια σου πρέπουν, Γιάννη μου. Η μνήμη σου θα μείνει έντονη, σταθερή και γλυκιά.
    Καλό σου ταξίδι.
    Βαγγέλης Περάκης, Αθήνα

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s