Ειρήνη Φιλιππάκη -Warburton : σχόλια στον » πόλεμο των φωνηέντων»

Οι τελευταίες ζυμώσεις στον χώρο της εκπαίδευσης δεν συνδέονται αυτήν τη φορά με εκλογές και διαμάχες για τα ανώτατα ιδρύματα αλλά με ένα βιβλίο του Δημοτικού για τη γλώσσα. Η πρώτη βαθμίδα της εκπαίδευσης, έδωσε την ευκαιρία ( και το χώρο) για μια ζωηρή (δια)μάχη μεταξύ δασκάλων και γλωσσολόγων. Πρωταγωνίστριες δυο κυρίες, πρώτες ομοβροντίες από μια δασκάλα την κ. Μαρία Χρυσού (αντιγράφουμε):
«Η ελληνική γλώσσα πρέπει να μείνει ανέπαφη» (…) «εσκεμμένα (..) πάρθηκε η απόφαση ενός ακόμα βιασμού της ελληνικής γλώσσας»(…)«να θυσιάσουμε την γλώσσα μας για να μοιάσουμε στους Δυτικούς, για να γίνουμε αρεστοί από αυτούς»(…) «έφερε την δυσλεξία στην πρώτη θέση των μαθησιακών δυσκολιών, εξ αιτίας της ελλείψεως βασικών κανόνων γραμματικής και τονισμού»

Το χιούμορ στο διαδίκτυο, υπάρχουν τα φωνήεντα ...αλλά και σύμφωνα

Μόλις πέρασε στο διαδίκτυο το κείμενο έγινε χαμός, δυο στρατόπεδα δημιουργήθηκαν εκ των ενόντων είναι φανερές οι ιδεολογικές κατευθύνσεις. Ακριβώς 70 χρόνια μετά την μάχη (δίκη) των τόνων(*), ο πόλεμος των φωνηέντων που φαίνεται θα κρατήσει πολύ. Η κ. Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton με λίγα λόγια κλείνει την πρώτη φάση(την πρώτη μάχη σ αυτήν τη σύγκρουση).(1)

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Η κυρία Χρυσού λέει ότι τα εγχειρίδια Γραμματικής δεν μπορεί να τα γράφουν γλωσσολόγοι αλλά μόνον οι δάσκαλοι.

ΣΠΑΝΤΗΣΗ Κ. Ειρήνης Φιλιππάκη-Warburton :
«Κοιτάξτε, δεν μπορεί άλλα να λέει ο γλωσσολόγος και άλλα ο δάσκαλος. Υπήρξαν συζητήσεις και παρατηρήσεις επί της ουσίας τις οποίες δεχτήκαμε καλοπροαίρετα. Κάποιος δάσκαλος μάς είπε ότι «εμείς δεν κάνουμε επιστήμη, αλλά παράδοση μαθήματος». Του απαντήσαμε ότι «υπάρχουν επιστημονικά κριτήρια που δεν γίνεται να τα αλλάξουμε»».

ΕΡΩΤΗΣΗ:
Τελικά τι πιστεύετε; Οι απόψεις τής κυρίας Χρυσού είναι παρανόηση, αφέλεια ή τι άλλο;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ κ. Ειρήνης Φιλιππάκη-Warburton :
«Νομίζω ότι είναι μια έπαρση, ίσως κι ένας φθόνος. Είναι απλώς μία παιδαγωγός, δεν είναι γλωσσολόγος, γι’ αυτό και δεν έκανε σωστή ανάλυση. Η δική μας ανάλυση δεν έχει τίποτα διαφορετικό από τις αναλύσεις παλιότερων, όπως του Τζάρτζανου, του Ψυχάρη ή του Τριανταφυλλίδη. Ενας πραγματικός επιστήμονας δεν θα εμφανιζόταν στο κοινό με το να μας βρίζει. Θα έπρεπε να κάνει μια ανάλυση πειστική, επιστημονική».

Βιβλίο για την Γλωσσολογία της κ. Φιλιππάκη-Warburton, έκδοση ΝΕΦΕΛΗ 1992

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
(*) Υπήρξαν και χειρότερα, αληθινές εξεγέρσεις με θύματα ( Ευαγγελικά 1901)
(1) Από συνέντευξη στα ΝΕΑ
Η κυρία Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton είναι ομότιμη καθηγήτρια Γλωσσολογίας στο Πανεπιστήμιο Reading (Συνσυγραφεας του βιβλίου της γραμματικής). Γεννήθηκε στο Ηράκλειο όπου και τέλειωσε τις στοιχειώδεις σπουδές.

Τόμος αφιερωμένος στην διαπρεπή γνωσσολόγο κ. Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton
Τόμος αφιερωμένος στην διαπρεπή γνωσσολόγο κ. Ειρήνη Φιλιππάκη-Warburton

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s