Η πρώτη πολύ δυνατή μπόρα κόντεψε να μας πνίξει, ενώ η κρίση δεν υποχωρεί, από οικονομική γίνεται πολιτική και εθνική, καθολική – να δούμε που θα πάει.
…
Δυο Κρασιά αξιόλογα: Αριστερά ΚΤΗΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ, ΔΕΞΙΑ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ (πρόταση STOLZ)
Ένα ποτήρι κόκκινο κρασί, που προσφέρεται σε κρυστάλλινο ποτήρι και μπορεί να φαιδρύνει τον βλοσυρό καιρό, να βελτιώσει τη διάθεσή μας. Γι αυτό ψάξαμε, μόλις τέλειωσε το τελευταίο μπουκάλι από αυτά, που πριν χρόνια μας είχε χαρίσει ο Αντώνης Καρανικολής, από την κάβα του πατέρα του( ένα μπρούσκο του 1995).
Καταλήξαμε μετά από αρκετή αναζήτηση σ΄αυτό που παράγει ο Γιάννης Οικονόμου, στην πιο ανατολική άκρη της Κρήτης στο Ζάκρο, εκεί που πρίν 5ο χρόνια, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερνε στο φως, ένα μινωικό ανάκτορο (Σητεία).(1) Δεν το βρήκαμε σε κανένα σούπερ μάρκετ ( πολλές μέρες αργότερα το εντοπίσαμε στον «Χαλκιαδακη») δεν υπήρχε σε καμιά κάβα. Το internet έδωσε απάντηση, και στην “ΟΙΝΟΤΕΚΑ” ένα κατάστημα ποτών στην οδό Γερωνυμάκη (αρχή)και το ήξερε και μας το έφεραν σε ένα δυο μέρες
Κάθε μπουκάλι, βρήκε κάποια θέση σε μιαν άκρη του γραφείου
Στα διαλείμματα στο γραφείο, όταν έφτανε και κάποιος φίλος, δοκιμάζαμε ένα ποτήρι. Υπήρξαν μόνο καλά σχόλια, αλλά μετακινούσα το μπουκάλι σε άλλη θέση κάθε φορά, δεν έβρισκα σημείο να ταιριάζει. Δεν είμαι γευσιγνώστης και η φιλολογία των ποτών δεν μου είναι οικεία, έτσι δεν έχω καμιά δυνατότητα να το περιγράψω, ή να το εκτιμήσω με ακρίβεια. Όμως πρέπει να πω ότι έχει ελαφρά υπόστιφη γεύση, όχι πολύ μπρούσκο, δεν έχει τελείως εξαφανισθεί κάποια γλυκύτητα, διαυγές χρώμα , και αρώματα κήπων, όχι πολύ βαθύ κόκκινο.
Κάτω από το μεγάλο σχέδιο, πάνω στο σκαμπώ μιας κιθάρας, έna μπουκάλι ξινόμαυρου,με την νταμπελίτσα του Marcus Stolz (ELLOINOS, την προσθέσαμε εμείς)
Όταν κάποτε (γρήγορα) τέλειωσε το ‘Κτήμα Οικονόμου” πάλι καταφύγαμε στον ξενητεμένο Σπύρο, να μας βρει κάτι φτηνότερο, για πιο τακτική χρήση.
Το μπουκάλι με το κόκκινο κρασί ,μπλέκεται με βιβλία και κάθε είδους αντικείμενα…
Μα υπάρχει ο Markus Stolz, ένας Γερμανός απαραίτητος όταν ψάχνεις κανείς Ελληνικά κρασιά(2) είπε στο Skype o Σπύρος, αυτός προτείνει εκλεκτές και μεσαίας απήχησης (και τιμής)ποικιλίες και επιμελείς οινοποιούς. Βρήκα το site του, τον ρώτησα , πρότεινε ποικιλίες και μου έδωσε στοιχεία για το Ξινόμαυρο της Βόρειας Ελλάδας και άλλα πολλά.
Κρητικό μπρούσκο, εμφυαλωμένο ερασιτεχνικά στα 1995, από τον Δ.Καρανικολή
…
Ξεκινήσαμε από τα Ξινόμαυρα, τόνισε ότι η χρονιά του 2007, ήταν η πιο ενδιαφέρουσα της δεκαετίας. Μας άρεσε το ΧΧΧ(2007)του ΨΨΨ(4), που βρήκαμε. Χρώμα σκουροκόκκινο βαθύ, διαύγεια, γεύση χωρίς την παραμικρή γλυκύτητα και πιο υπόστιφη από το άλλο, οσμές φρουτώδεις από ξινόμηλο και ροδάκινο ίσως.
Μου κράτησε αρκετά, μετακινούσα κι αυτό το μπουκάλι να βρω ( μάταια) κατάλληλη θέση.
Και το Ελληνικό κρασί φαίνεται έχει έχει τον “Γερμανό του” σκεφτομουν πάντα όταν δοκίμαζα ξινόμαυρα μπρούσκα κρασιά.
Το πιο σπάνιο ρυτό της μινωικής (και οχι μόνο) εποχής )από ορεία (φυσική) κρύσταλλο. Βρέθηκε στο θησαυροφυλάκειο του Ανακτόρου του Ζάκρου(1963)/το κρασί και το λάδι ήταν σε χρήση.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:
(1)=Είναι επιλογή του Σπύρου
(2)= Μάρκους είναι Γερμανός που ζεί στην Ελλάδα με την Ελληνίδα γυναίκα του και την οικογένειά τους. Πρίν περίπου 4 χρόνια άφησε την δουλειά του στα οικονομικά και αποφάσισε να ασχοληθεί με το κρασί το οποίο ήταν το πάθος. Είναι ο πιό δυναμικός μπλόγκερ για το Ελληνικό κρασί και με κύριο όπλο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσπαθεί να διαδώσει την ποιότητα και τις ξεχωριστές ποικιλίες του Ελληνικού αμπελιού στον έξω κόσμο και με αυτό να βάλει το κρασί μας στο χάρτη του παγκόσμιου κρασιού.
Ανάκτορο περίτεχνο αγγείο από βασάλτη/για λειτουργική χρήση-το κρασί ή το λάδι ήταν σε χρήση
(3) =μπορεί να δει κανείς @elloinos στο τουιτερ η www.elloinos.com
(4)=Δεν αναφέρομε την συγκεκριμένη φίρμα, προτιμούμε να δώσουμε όλα τα ονόματα που πρότεινε ο Μarkus Stolz: (ας συγχωρηθεί η …λατινική γραφή): Thimiopoulos, Diamantakos, Karanika (Amyndeon), Elinos, Kir Yianni kai Alpha, old style einai Boutari Naoussa, VAENI, Chrisohoou, Chateau Pegasus, Dalamara, Kelesidis, Fountis, Karyda, Melitzani
(5)= Ο ΑΛΚΜΑΝ δεν έχει σχέση με οποιουδήποτε είδους οικονομικές δοσοληψίες, η τυχόν προβολή δεν έχει πρόθεση διαφήμισης, αλλά αξιολόγησης προϊόντων(αν συμβαίνει δεν μας αφορά ούτε μας ενδιαφέρει)
(6)= Ο συντάκτης του κειμένου Β.Ζ. , ήταν στην ανασκαφή, το καλοκαίρι όταν αποκαλύφθηκε το «θησαυροφυλάκειο»(πολύ νεαρός τότε)-μπροστά στα μάτια μας φανηκαν τα αγγεία που παρουσιάζονται , ήταν σχεδόν άθικτα – εκτός της ορείας κρυστάλλου.
Στην Μινωική Κρήτη υπήρξαν οι πρώτοι αμπελώνες στην Ευρώπη και το πρώτο κρασί-Ρυτόν από Ζάκρο , εξαιρετικής τέχνης, ήταν στο διάδρομο-είχε ίχνη χρυσού, τίποτα άλλο γύρω του/σαν να έπεσε την ώρα κάποιας τελετής…