ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ, MARC CHAGALL ΚΑΙ ΚΝΩΣΟΣ (πρώτη ανάρτηση 2013)
«Τα άλογα του Chagall» εμφανίζονται στο, πιο σκοτεινό και με πολλές αναγνώσεις, ποίημα του Νίκου Καββαδία «Μαρέα». Ο μακροβιότερος των Ευρωπαίων μοντερνιστών ζωγράφος, που τόσο άρεσε στον Μαραμπού, είχε ιδιαίτερη αδυναμία στο τσίρκο και μια από τα τις πιο γνωστές του συνθέσεις ήταν η ατραξιόν «το κόκκινο άλογο», το 1938. Η ακροβάτισσα του Chagall έχει εμφανείς σχεδιαστικές αναλογίες με την φιγούρα πάνω στον ταύρο στη γνωστή τοιχογραφία της Κνωσού: «Ταυροκαθάψια».
ΣΟΦΙΑ ΛΙΛΙΜΠΑΚΗ
Εξαιρετική η παρατηρητικότητα της κ. Σ.Λ. που επειδή είναι πολύ εγκρατής και σε θέματα της ποίησης του Νικου Καββαδία, συνέδεσε (συνέθεσε) πολύ ωραία το πρίπτυχο:ΝΙΚΟΣ ΚΑΒΒΑΔΙΑΣ, MARC CHAGALL ΚΑΙ ΚΝΩΣΟΣ. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι ο ακροβάτης αυτός που πηδάει στη ράχη του ταύρου, δεν έχει γνωρίσματα ή ενδύματα φύλου, μόνο από το σκούρο χρώμα, μπορούμε να υποθέσουμε πως δεν είναι γυναίκα.
-
5 Οκτ 2009 – Μεταφορτώθηκε από margiakou
Πληροφορίες για τους αρχαιόφιλους:
Σκίτσο από τον ίδιο τον ανασκαφέα της Κνωσού, Σερ Αρθουρ Εβανς, με πιθανές κινήσεις των αλτών κατά τη διάρκεια του αγωνίσματος με τον ταύρο.1.σφραγιδικό δαχτυλίδι από τις γειτονικές στην Κνωσό Αρχάνες με παράσταση ταυροκαθ. 2.συμπληρωμένη τοιχογραφία ταυροκαθαψίων από την Τίρυνθα.Ειδώλιο ταυροκαθάπτη από ελεφαντόδοντο, από την Κνωσό. Ο ταυροκαθάπτης αποδίδεται σε ελεύθερη, στιγμιαία κίνηση, ακριβώς την ώρα του άλματος πάνω από τον ταύρο. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: διαδικτύουΕΠΙΜΕΤΡΟΝ:Όμως ας θυμηθούμε και τον ποιητή που ταξίδευε κάποτε με το «Ακουάριους» που έδενε κάθε Σάββατο(1974) στο λιμάνι μας:Ο Αλτεμπαράν ψάχνει να βρει μες στα νερά
το παλινώριο που τον γέλασε δυο κάρτες.
Στης προβολής να τρέχουν βλέπαμε τους χάρτες
του Chagall άλογα τσίρκο του Seurat.Αναγκαστικά ψάχνουμε τον Αλτεμπαράν, τι να ναι, θα ψάξουμε στον ουρανό και τα αρχαία ζώδια:
ΤΑΥΡΟΣ
Ένας προεξέχων αστερισμός κοντά στον Ωρίωνα. Η ζώνη του Ωρίωνα είναι ένας καλός δείκτης για την εύρεση του σούπερ σταρ Αλτεμπαράν με την αστραφτερή, κοκκινωπή της πυράκτωση. Το Αλτεμπαράν(*) είναι ο ταύρος που αφήνεται, το μάτι του αστερισμού.(παλινώριο, το : όργανο με το οποίο βρισκόταν παλιότερα το αζιμούθιο του ήλιου, με συνδιασμό της ώρας, της ηλιακής κλίσης και του πλάτους)
Ο ποιητής βρίσκει τ΄ αστέρι που του ταιριάζει, το άλογο το Chagall συναντά τον μινωίτικο ταύρο – η τέχνη συνδιάζει πολύ περίεργα και μαγευτικά (ονειρικά)
Όμως ξεχάσαμε τον «πουαντιλιστή» Seurat και το τσίρκο του. Κι αυτός έχει ανάλογη παράσταση με τα «ταυροκαθάψια»στον περιφημο πίνακά του με άλογα και ακροβάτες. Δεν υπάρχει βέβαια εδώ καμιά σχέση με τους μινωίτες και τις εικόνες τους, ίσως σχετίζεται με τον πίνακα του Chagall,( θα ήξερε το έργο του ιμπρεσιονιστή ζωγράφου ο ρώσος καλλιτέχνηςκαι θα επηρεάστηκε ίσως και από αυτό).
Ο Μαραμπού θα γνώριζε και τα δυο έργα, δεν τα παρέθεσε τυχαία, αν στη φαντασία του έτρεχε και ο ταύρος των μινωιτών είναι άγνωστο.
(*)=Άστρο του Ταύρου, το πιο φωτεινό – αραβική ονομασία, σημαίνει το τελευταίο.
Εξαιρετικό Βασίλη! Διαχρονικό το πέρασμα του ακροβάτη από ξεχωριστούς εκφραστές σε διαφορετικές μορφες της τέχνης! Καλή Κυριακή
Μου αρέσει!Μου αρέσει!