ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ : ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΟΧΩΡΑ ΣΤΟ ΚΑΚΟΔΙΚΙ – ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΆΡΙ και ΜΈΝΙΕΣ

 

Το σπίτι του Βενιζέλου στις Μουρνιές, προσεκτικά συντηρημένο
Το σπίτι του Βενιζέλου στις Μουρνιές, προσεκτικά συντηρημένο

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ : ΑΠΟ ΤΗΝ  ΠΑΛΙΟΧΩΡΑ ΣΤΟ  ΚΑΚΟΔΙΚΙ – ΤΟ  ΚΟΛΥΜΠΆΡΙ και ΜΈΝΙΕΣ

Κείμενο αφιερωμένο στη Θεανώ και τον Τζων

Το τριήμερο του Αγίου Δημητρίου, έδωσε την ευκαιρία για μια μικρή εκδρομή – επιλέξαμε Δυτική Κρήτη, στα χώματα (βράχια στην πραγματικότητα) των προγόνων (ορισμένων από μας). Δεν είναι τελείως τυχαίο, που πρώτη στάση μας ήταν οι Μουρνιές, το χωριό του Βενιζέλου (προάστειο των Χανίων σήμερα) και δεύτερη το Θέρισσο,  που ξεκίνησε την επανάσταση του 1905, ο μεγάλος Κρητικός πολιτικός .  Φαίνεται πως ένας δικός μας εορτασμός της Ένωσης της Κρήτης( συμπηρώθηκαν 100 χρόνια),   να  οδήγησε  τα βήματά μας χωρίς να το (πολύ)καταλάβουμε. Ο δρόμος του επαναστάτη του Θερίσσου, ήταν ο ίδιος με κάποιων ( πιθανών) προγόνων (των Φουμηδων) αλλά και αυτός που έφερε τον Βενιζέλο στην Ελλάδα και στην εκπλήρωση των εθνικών πόθων.  Πέραν των στενών ιδεολογικών προκαταλήψεων, αναγνωρίζεται η θετική συνεισφορά του – ακόμα και στις μέρες της , μεγάλης παραζάλης του Μνημονίου.

 

 

Ένα μακρύ  και βαθύ φαράγκι, μας οδήγησε στο Θερισσο. Το Αρχηγείο του Βενιζέλου ήταν απόρθητο
Ένα μακρύ και βαθύ φαράγκι, μας οδήγησε στο Θερισσο. Το Αρχηγείο του Βενιζέλου ήταν απόρθητο

Ξεκίνημα το πρωί από Ηράκλειο για Άπτερα(αρχία πόλη), Μαλάξα, στάση στις Μουρνιές για καφέ και επίσκεψη στο σπίτι που γεννήθηκε ο Βενιζέλος. Γνωστό από κάρτες και φωτογραφίες, το παραδοσιακό πέτρινο κτίσμα, έδειχνε μόνο την οικομική άνεση της οικογένειας του φιλελεύθερου πολικού.

Το αρχηγείο της Επανάστασης του 1905Το αρχηγείο της Επανάστασης του 1905

 

Ένα μικρό κτίριο ήταν το Αρχηγείο των επαναστατών, είναι ανοικτό και ελεύθερο για τους επισκέπτες, ως μικρό μουσείο για τα γεγονότα εκείνης της μεγάλης εποχής.

Έκθεση ντοκουμέντων , ενημερώνει τους επισκέπτες, για τα γεγονότα εκείνης της εποχής
Έκθεση ντοκουμέντων , ενημερώνει τους επισκέπτες, για τα γεγονότα εκείνης της εποχής

 

Μεσημέρι πια, τυχαία επιλέξαμε μια ταβέρνα, η τύχη βοήθησε να απολαύσουμε ένα γεύμα πολύ υψηλής γαστριμαργικής αξίας. Κρέας σε κάρβουνα (από ξύλο) χόρτα σταμναγκάθι, τσιτσιριστό παραδοσιακό και στάκα. Ακόμα και το χύμα κρασί καλό.

Τυχαία επιλογή ταβέρνας, εξαιρετική από κάθε άποψη  κουζίνα και υποδειγματική περιποίηση
Τυχαία επιλογή ταβέρνας, εξαιρετική από κάθε άποψη κουζίνα και υποδειγματική περιποίηση

 

Ο οικισμός είναι μικρός, αλλά διαθέτει ακόμα ένα μουσείο Εθνικής Αντίστασης και μια μεγάλη παλιά εκκλησία.

Στο κέντρο του χωριού, ως συνήθως η εκκλησία - παλιά και αρκετα  καλά συντηρημένη
Στο κέντρο του χωριού, ως συνήθως η εκκλησία – παλιά και αρκετα καλά συντηρημένη

 

Μεσημέριασε και ξεκινήσαμε προς Μεσκλά, μικρή στάση και  μετά Σκινές,Πρασές (καστανοχώρι), Πρινές , Καμπανός, Προδρόμι και Άνυδροι για να καταλήξουμε ενω είχε πέσει ο ήλιος στην Παλιόχωρα.

 

Πράσινοι ή ξεροί λόφοι προς την Παλιόχωρα - το φως λογχίζει τον ουρανό
Πράσινοι ή ξεροί λόφοι προς την Παλιόχωρα – το φως λογχίζει τον ουρανό

Διανυκτέρευση σην Παλιόχωρα, ατυχής επιλογή καταλείμματος  (συμβαίνει πολλές φορές , όταν έχεις καλές συστάσεις), ευτυχώς ανακαλύψαμε το εστιατώριο των Κακιδικιανών (παμπάλαιων) φίλων μας, ο  Γεράσιμος Γεωργιακάκης με την γυναίκα του , μας πρόσφεραν ένα καλό δείπνο με φρέσκο ψάρι και σαλάτες και καλό κρασί και θυμηθήκαμε, την γειτονιά των Αβδουλιανών και τους αρχαίους μας προγόνους.

Ο Γεωργιακάκης και η σύζυγός του μας περιποιήθηκαν υποδειγματικά στην Παλιόχωρα
Ο Γεωργιακάκης και η σύζυγός του μας περιποιήθηκαν υποδειγματικά στην Παλιόχωρα

 

Η Πόλη της Παλιόχωρας είναι καινούρια, η οριστική της καταστροφή πριν αιώνες και η εύκολη πρόσβαση κάθε είδους επιδρομέων κατέστησε ακατοίκητο τον προνομιούχο αυτόν τόπο, για αιώνες.

Με τις αλλαγές που έφερε ο 19ος αιώνας στο καθεστώς της τουρκοκτρατίας, μετά την επανάσταση του 1866 και τα μέτρα (αναγνώριση) για κάποια δικαιώματα στους  Κρητικούς, η Παλιόχωρα σιγά αλλά σταθερά ξαναγεννιέται (κυριολεκτικά) από τις σταχτες της.  Το ίδιο συνέβη και στην άλλη πλευρά, στην ανατολική  Κρήτη, στον Άγιο Νικόλαο.

Παλιόχωρα, ξαναγεννληθκε από τις στάχτες που άφησε κάποτε ο Χαϊρεντίν Μπαρπμαρόσσα  (1536)
Παλιόχωρα, ξαναγεννήθηκε από τις στάχτες που άφησε κάποτε ο Χαϊρεντίν Μπαρπμαρόσσα (1536)

Ο οικισμός γρήγορα αναπτύσσεται, σε κέντρο υπηρεσιών και εμπορίου. Η Κάνδανος, παραμένει εσωτερικό κεφαλοχώρι, με περιορισμένες δυνατότητες. Μετά το 1980 ο τουρισμός θα δώσει μεγάλες δυνατότητες στην παραμελημένη ως τότε (μετά τον πόλεμο) περιοχή.

Το κάστρο της Παλιόχωρας, σώζει μόνο ελάχιστες πολεμίστρες- ο κουρσάρος ισοπέδωσε τα πάντα
Το κάστρο της Παλιόχωρας, σώζει μόνο ελάχιστες πολεμίστρες- ο κουρσάρος ισοπέδωσε τα πάντα

 

Μετά  την Παλιόχωρα ανακαλύπτεται μια άλλη εξαίρετη περιοχή , η Σούγια  –  θα αποτελέσουν  ιδανικό δίδυμο, για τους επισκέπτες της Κρήτης. Η δυτική ακτή, δεν θα αργήσει να αναπτυχθέι, θαπροσθέσει αλλες δυο εξαίσιες παραλίες, το «Κουρεμένο » και τον «Κρυό».

Τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν νέες παραλίες, εδώ ο "Κουρεμένος"
Τα τελευταία χρόνια προστέθηκαν νέες παραλίες, εδώ ο «Κουρεμένος»
Ο "Κρυός" δίπλα στον "Κουρεμένο" είναι ενα ακρογιάλι γραφικότερο
Ο «Κρυός» δίπλα στον «Κουρεμένο» είναι ενα ακρογιάλι γραφικότερο

Η επόμενη μέρα, βόλτα στους «Ανυδρους» μικρή στάση για καφέ, επιστροφή στην Παλιόχωρα και πάλι «Κουντούρα»  και «Σκλαβοπούλα» επίσκεψη μικρών ολόγραφων εκκλησιών. Από τον 13ο αιώνα μέσα στην Βενετοκτρατία, κτίζονται πολλές εκκλησιές και εικονογραφούνται από  καλούς ζωγράφους (της λεγόμενης Κρητικής Σχολής)

Το θρησκευτικό θέμα, δεν μειώνει την ζωγραφική, ο τεχνίτης είναι διακεκριμενος καλλιτέχνης
Το θρησκευτικό θέμα, δεν μειώνει την ζωγραφική, ο τεχνίτης είναι διακεκριμενος καλλιτέχνης
Άγιος Γεώργιος, σώζετιαι η ζωγραφική του
Άγιος Γεώργιος, σώζεται η ζωγραφική του

 

Η επίσκεψη στις επόμενες εκκλησιές θα μας οδηγήσει στο σπίτι του Μιχάλη και της Αργυρώς Φραγκιουδάκη, που θα μας φιλοξενήσουν με μεγάλη ευγένεια.  Μια ρακή και κουλουράκια, φιλική κουβέντα, κρύο νερό.

Θα μας φιλοξενήσουν με μεγάλη εγκαρδιοτητα
Θα μας φιλοξενήσουν με μεγάλη εγκαρδιοτητα

Έχουν τα κλειδιά των εκκλησιών, από την αρχαιολογική υπηρεσία, γαι να είναι δυνατή η  πρόσβαση, στους επισκέπτες.

Κι εδώ Άγιος Γεώργιος, συντηρημένη εκκλησούλα,  φαίνετια ότι κάτι 'αρχισε να γίνετια
Κι εδώ Άγιος Γεώργιος, συντηρημένη εκκλησούλα, φαίνετια ότι κάτι ‘αρχισε να γίνεται

Κι εδώ ζωγραφική μεγάλης αξίας, διακρίνεται παρά τις μεγάλες φθορές – η συντήρηση  (των μνημείων) άργησε πολύ σ αυτήν την ταλαίπωρη χώρα.

Το άλογο του Αγίου, εξαιρετική εικόνα (λεπτομέρεια)
Το άλογο του Αγίου, εξαιρετική εικόνα (λεπτομέρεια)

Δίπλα άλλο εκκησ’ακι, πιο πολύταλαιπωρημένο και λιγότερο προσεγμένο.Η ζωγραφικ;h του, ότι έχει απομείνει από  επεμβάσεις και καταστροφές.

Το εκκλησάκι δίπλα στο άλλο, αλλά σε χαμηλότερο επ΄πεδο
Το εκκλησάκι δίπλα στο άλλο, αλλά σε χαμηλότερο επίπεδο

 

Επιστροφή στην Παλιόχωρά και εξόρμηση αμέσως στον Αζογυρέ,  με στάση στην Μονή των 99 Πατέρων, αφου περάσουμε μια λαγκαδιά με νερά τρεχούμενα και γιγαντιαία πλατάνια . Η μονή ανακαινίσθηκε με δαπάνη κάποιας θρησκευόμενης κυρίας και ειναι σε καλή κατάσταση , αλλά έρημη.

Μέσα σε μια καταπράσινη κοιλάδα, η μονή των 99 Πατέρων (της Εκκλησίας)
Μέσα σε μια καταπράσινη κοιλάδα, η μονή των 99 Πατέρων (της Εκκλησίας)

Δωμάτια που καποτε έμεναν μοναχοί και εκκλησία και μικρή σπηλιά με ιερό – απομεινάρι παλιών θρησκευτικών τόπων, αποτελούν το μοναστηριακό συγκρότημα, που κάποτε θα ήταν γεμάτο ζωή.

Ιερό σε σπηλιά, απόηχος των παμπάλαιων ιερών
Ιερό σε σπηλιά, απόηχος των παμπάλαιων ιερών

 

2013-10-27 14.02.37Προς το Κακοδίκι, με ιστορίες για την ονομασία του και τις 100 πηγές του και τα 33 χωριουδάκια που το συναποτελούν – χαμένα μέσα στα δέντρα μιας ευρύτατης λεκάνης. Θα σταματήσουμε στην Καλιθέα  (το κέντρο του)  και το καφενείο των Γεωργιακάκηδων.

 

Το σπίτι του Β.Ζεβελάκη, στον οικισμό των Αβδουλιανών, που κατοίκησαν μετά την φυγή των Τουρκοκρητικών, οι Ζεβελάκηδες κι οι Γεωργιακακηδες
Το σπίτι του Β.Ζεβελάκη, στον οικισμό των Αβδουλιανών, που κατοίκησαν μετά την φυγή των Τουρκοκρητικών, οι Ζεβελάκηδες κι οι Γεωργιακακηδες

Στην γειτονιά των Αβδουλιανών μα ς φιλοξένησε για λίγο ο γιος του Πολιού Γεωργιακάκη ο Μιχάλης(μετά την σύνταξη από την Αθήνα βρέθηκε στα όρη του Σελίνου), θυμηθήκαμε παιδικά χρόνια, αμέσως μετά τον πόλεμο

Από τις εκκλησιές επισκευτήκαμε μόνο την Αγία Τριάδα που στα 1903 κτίστηκε ως κεντρικός ναός των 33 οικισμων / εδω το παρεκκλήσι (ο παλιός ναός)
Από τις εκκλησιές επισκευτήκαμε μόνο την Αγία Τριάδα που στα 1902 κτίστηκε ως κεντρικός ναός των 33 οικισμων / εδω το παρεκκλήσι (ο παλιός ναός)

Υπάρχει ακόμα στην Αγία Τριάδα κοντά ο πλάτανος με την πηγή, που Μπαρμπαρόσσα ανασκολώπησε τον προδότη, λένε ότι από το «καζίκι» (1)φύτρωσε το πλατάνι.  Οι θρύλοι δεν  πάντα αληθινοί βέβαια, μα δίνουν χρήσιμες ιστορίες – προς παραδειγματισμό.

Αγία Τριάδα, 1902 -ο Κ.Φούμης έδειξε ενδιαφέρον για το χωριό του και για το Σέλινο γενικότερα.  Ηανάπτυξη της Παλιόχρας οφείλεται και στην διορατικότητα των σημαντικων πολιτικών του Σελίνου
Αγία Τριάδα, 1902 -ο Κ.Φούμης έδειξε ενδιαφέρον για το χωριό του και για το Σέλινο γενικότερα. Η ανάπτυξη της Παλιόχωρας οφείλεται και στην διορατικότητα των σημαντικών πολιτικών του Σελίνου και των Χανίων

 

Μετά το Σέλινο, χωρίς στάση στην ηρωϊκή Κάντανο, Βουκολιές – μεγάλο κεφαλοχώρι και κατάληξη στο Κολυμπάρι για διανυχτέρευση.  Εδ`ώ βρέθηκε καλό  κατάλυμα, το ξενοδοχείο του Νικητάκη  (παλιού συναδέλφου μηχανικού). Περιποίηση και ταταπληκτική θέα.  Νύχτα  χωρίς φαγητά στο καλό μπαρ  «ΜΥΛΟΣ». Ένα παλιό εργοστάσιο λαδιού(φάμπρικα), διασκευάστηκε με γούστο, και προσφέρει  γλυκά και απεριτίφ.

Στην είσοδο του "Μύλου"τι άλλο μυλόπετρες...
Στην είσοδο του «Μύλου»τι άλλο μυλόπετρες…

ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ : ΑΠΟ ΤΗΝ  ΠΑΛΙΟΧΩΡΑ ΣΤΟ  ΚΑΚΟΔΙΚΙ – ΤΟ  ΚΟΛΥΜΠΆΡΙ και ΜΈΝΙΕΣ

Πρωί της 28 ης  Οκτωβρίου, μετά από  το απλό και ωραίο πρωϊνο, της ευγενικής κ. Αριστέας,   για τη Ροδωπού, προς το μεγάλο Ακρωτήρι της Σπάθας.

Το τοπίο πράσινο και μεταβαλλόμενο συνεχώς...
Το τοπίο πράσινο και μεταβαλλόμενο συνεχώς…

Δεν θα σταματήσουμε στο πολύ καθαρό και περιποιημένο χωριό (Ροδωπού), συνεχίζουμε προς την άκρη του Ακρωτηρίου.

 

Πλησιάζοντας το ακρογιάλι "Μένιες"
Πλησιάζοντας το ακρογιάλι «Μένιες»
2013-10-28 10.16.53
Το πράσινο υποχωρεί, τα πρώτα κτίσματα εμφανίζονται…

 

Η παραλία «Μένιες»  στην Ανατολική άκρη της «Σπάθας» είναι ένα από τα πιο όμορφα ακρογιάλια της Κρήτης, απολύτως προστατευμένη από όλους τους ανέμους , εκτός του (σπάνιου) ανατολικού.   Πεντακάθαρη λόγω θέσης και πανέμορφη λόγω διαμόρφωσης και πετρωμάτων.

Από τις πιο απόμερες γωνιές της Β. πλευράς της Κρήτης.
Από τις πιο απόμερες γωνιές της Β. πλευράς της Κρήτης.

 

Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές, ενθύμηση στίχων...
Μέσα στις θαλασσινές σπηλιές, ενθύμηση στίχων…
Στη ανατολική πλευρά, αρχαιολογικά απομεινάρια (του ναού της Αρτέμιδος) στον πόλεμο οι Γερμανοί ποθ είχαν  εδώ βάση ανεφοδιασμού - έκανα ν και ανασκαφή...
Στην ανατολική πλευρά, αρχαιολογικά απομεινάρια (του ναού της Αρτέμιδος) στον πόλεμο οι Γερμανοί που είχαν εδώ βάση ανεφοδιασμού – έκαναν και ανασκαφή…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2013-10-28 11.58.13
Στην άμμο, δέντρα δημιουργούν καθιστικά και κοιμιθιές

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μπάνιο, ο καιρός  θερινός η θάλασσα ζεστή – μάλλον το τελευταίο αυτής της χρονιάς. Μερικοί βοσκοί και (ερασιτέχνες)ψαράδες ετοιμάζουν τραπέζι κοντά στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις.

Το εκκλησάκι του μοναστηριου, στέκει ακόμα όρθιο...
Το εκκλησάκι του μοναστηριου, στέκει ακόμα όρθιο…

Γυρισμός με στάση στο αρχαίο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, που βρίσκεται στη μέση της διαδρομής προς το Κολυμπάρι. Η εγκατάλειψη είνα φανερή, χρησιμοποιείται απο τους βοσκούς σήμερα.

Το πυργόσπιτο του Μοναστηριού, στέκεται ακομα καλά, σε πείσμα των αιώνων
Το πυργόσπιτο του Μοναστηριού, στέκεται ακομα καλά, σε πείσμα των αιώνων

Κάποτε θα είχε έντονη κίνηση, γιορτές θρησκευτικές και πανηγύρια, ηγουμένους και καλόγερους και ανώτερους κληρικούς. Καί σκεύη πολύτιμα και βιβλία σπάνια και «σγουράφους» και κελλάρηδες και ψωμάδες .

Μεγάλο κτίσμα θολωτό, με τρεις χώρους, άγνωστης χρήσης, κλείνει την μεγάλη αυλή του Μοναστηριου
Μεγάλο κτίσμα θολωτό, με τρεις χώρους, άγνωστης χρήσης, κλείνει την μεγάλη αυλή του Μοναστηριού

 

Επιστροφή με στάση στη Ροδωπού, καφέ και κουβέντα στο φιλόξενο καφενείο των Παπαδάκηδων – ο ιδιοκτήτης κρατιέται καλά στα 100 χρόνια του.

Κολυμπάρι και Ηράκλειο, με στάση φαγητού στο δρόμο. Συνολική διαδρομή 602 χιλιομέτρων.

 

Ο δρόμος προς το Κολυμπάρι (επιστροφή) είχε στο βάθος τα λευκά όρη
Ο δρόμος προς το Κολυμπάρι (επιστροφή) είχε στο βάθος τα Λευκά όρη

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

(1)= πάσαλος ξύλινος, μεγάλου μεγέθους- σούβλα (στην περίπτωση αυτή)

Ευχαριστίες στον γιατρό Μιχάλη Κιουρτζόγλου –  οι σημειώσεις του βοήθησαν πολύ.

 

ΠΡΟΣ  Ηράκλειο, οι πρώτοι λόφοι και τα πρώτα βουνά
ΠΡΟΣ Ηράκλειο, οι πρώτοι λόφοι και τα πρώτα ψηλά βουνά

2 σκέψεις σχετικά με το “ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΚΡΗΤΗ : ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΛΙΟΧΩΡΑ ΣΤΟ ΚΑΚΟΔΙΚΙ – ΤΟ ΚΟΛΥΜΠΆΡΙ και ΜΈΝΙΕΣ”

  1. Πολυ ενδιαφερουσα διαδρομη και παρουσιαση με ωραιες φωτογραφιες.
    Θα βοηθουσε πολυ εαν συνοδευοτανε και με ενα χαρτη με τα χωρια και τις τοποθεσιες τις διαδρομης .

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s