Ο Μανος Γαβράς κι η Μαργαρίτα Ζεβελάκη σ΄ένα βιβλίο : ΦΙΣΤΙΚΙΟΣ Ο ΑΙΓΙΝΙΤΗΣ

Το πρώτο  βιβλίο του 2014 : ΦΙΣΤΙΚΙΟΣ Ο ΑΙΓΙΝΙΤΗΣ

 

Ο  MARCEL MARCEAU κάποτε στην πόλη μας (δεκαετια του 1980-90) - μορφοποιεί "έναν ποιητικό και ευτράπελο ήρωα της εποχής μας"
Ο MARCEL MARCEAU κάποτε στην πόλη μας (δεκαετια του 1980-90) – μορφοποιεί «έναν ποιητικό και ευτράπελο ήρωα της εποχής μας»

Είχαμε ξεκινήσει αυτήν την σελίδα, όταν αγγίξαμε το βιβλίο  που παρουσιάζουμε σήμερα.  Στο βιβλιοπωλείο της οδού 1966, παρουσιάστηκε ο  «ΦΙΣΤΙΚΙΟΣ Ο ΑΙΓΙΝΙΤΗΣ», και στις 7 ακριβώς το ζητήσαμε από την υπάλληλο. Αν θέλετε να σας το υπογράψει ο συγγραφέας, μου έδειξε έναν νέο κοντά στην είσοδο που μονόγραφε βιαστικά (κατ΄ανάγκη) , κρατούσε περίεργα το μπίγκ (στυλό;)χωρίς τον αντίχειρα.  Έφτασα τα εκατό σχολίασε, σαν να μονολογούσε.  Τον παρατήρησα μα απέφυγα την αναμονή – η κοσμικότητα μου δεν ξεπέρασε τα συνήθη της όρια.

Η Μ.Ζεβελάκη σχεδίασε με επαγγελματική πληρότητα το βιβλίο-εδώ εικόνα από το εξώφυλλο
Η Μ.Ζεβελάκη σχεδίασε με επαγγελματική πληρότητα το βιβλίο-εδώ εικόνα από το εξώφυλλο

Σκεφτόμουν τον μεγάλο μίμο, που βρέθηκε στα χαρτιά μου, από μια παράσταση στο μεγάλο Κηποθέατρο κάποτε,   συλλογιζόμουν πως ήταν τότε  80 -90 ετών, μου έδινε κουράγιο η ζωντάνια του – δεν είχε σβήσει ποτέ από την μνημη  η κινηση του, η έκφραση , το πρόσωπο που «ξετύλιγε με ταχύτητα την αιώνια ταινλια των ανθερώπινων αισθημάτων».

 

Μ.Ζεβελάκη, από την εικονογράφιση του βιβλίου
Μ.Ζεβελάκη, από την εικονογράφιση του βιβλίου

Το βιβλίο το είχε γράψει ένας άνθρωπος της σκηνής,  ένας ηθοποιός , δεν με παραξένευε μα δημιουργούσε πρόσθετο ενδιαφέρον , ήταν κοντά στις  σκέψεις και το κλίμα της ώρας – στον απολύτως ακατάστατο προσωπικό μου  χώρο .

Η εικονογράφος, καταφέρνει να εκφράσει την ευτράπελη διάθεση του συγγραφέα
Η εικονογράφος, καταφέρνει να εκφράσει την ευτράπελη διάθεση του συγγραφέα

Ένα κόμικ μεγάλων διαλόγων (μονολόγων) σατιρικο, χιουμοριστικό και ευτράπελο – πέρασα γρήγορα τις σελίδες, μελέτησα την εικονογράφιση.  Ο συγγραφέας δεν ήταν πρωτόπειρος, ήξερε τι γράφει και πως.  Προσεκτικός και επιμελής  έκανε πλήθος έξυπνες παρατηρήσεις και συνόψιζε κοινές αλλά καθόλου ασήμαντες εκτιμήσεις, μετέφερε φράσεις νεανικές (όχι τελευταίας κοπής) που έκαναν πιο ενδιαφέρουσες τις ιστορίες του. Ο  λόγος έρεε πηγαίος, σαν να μιλούσε ο συγγραφέας, χωρίς να κομπάζει, με ανεση και φυσικότητα. Είναι ο ηθοποιός σκεφτόμουν,  θέλει πιο πολύ να τον ακούμε, να τον βλέπουμε, να τον χειροκροτούμε.

 

Λεπτομέρεια εικονογράφησης, η Μ.Ζεβελάκη σχεδιάζει με ιδιαίτερη επιμέλεια και επιτυχία τα ζώα
Λεπτομέρεια εικονογράφησης, η Μ.Ζεβελάκη σχεδιάζει με ιδιαίτερη επιμέλεια και επιτυχία τα ζώα

Το βιβλίο του Μάνου Γαβρά, έφτασε σε κατάλληλη στιγμή, που μας χρειάζεται μια ανάσα, ένα χαμόγελο για να ξεφύγουμε λίγο από μια πραγματικότητα που δεν μας προσφέρει τίποτα το ευχάριστο.  Ας το διαβάσουν όσοι ενδιαφέρονται γαι το είδος του βιβλίου – κάποτε ενας σημαντικός σατιρικός ποιητής μας διαλαλούσε : πάρτε την εφημερίδα μου (ήταν ποιητική και σατιρική)  «στοιχίζει ενα τάληρο- όσο κοστίζει δηλαδή, ένας καφές στο Φάληρο», εμείς θα συνιστούσαμε την αγορά του βιβλίου του Κ.Γαβρά και της Μ.Ζεβελάκη, στοιχίζει μόνο δυο τάληρα,  όσο δυο καφέδες στα Λιοντάρια(  δεν βρήκαμε ομοιοκαταληξία, είναι ακριβή εξ άλλου κατά το βιβλίο  (1).

 

Η εικονογράφος αντιμετωπίζει με συμπάθεια και τα πιο απωθητικά ζώα
Η εικονογράφος αντιμετωπίζει με συμπάθεια και τα πιο απωθητικά ζώα

 

 

 

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ:

(1)=Θα σημειώναμε ότι ο έμμετρος λόγος και βέβαια η παραδοσιακή ποίηση, δυσκολεύει τους ηθοποιούς – γιατί είναι πια μακριά από την χρήση  και τον καθημερινό λόγο .

Ο Μάνος Γαβράς φωτ. διαδικτύου
Ο Μάνος Γαβράς φωτ. διαδικτύου

Ο Μάνος Γαβράς γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Ηράκλειο. Από την Κρήτη έφυγε στα 20 του για να σπουδάσει ηθοποιός. Πέρασε στο Εθνικό και όλες τις υπόλοιπες σχολές όπου έδωσε εξετάσεις, έμαθε χορό, έφυγε για μεταπτυχιακά στη Νέα Υόρκη, σκηνοθέτησε παραστάσεις και θεάματα, έδωσε μαθήματα.

1472762_10151794019350592_1107384737_n
Μαργαρίτα Ζεβελάκη, φωτογραφία του Facebook

 

Η Μαργαρίτα Ζεβελάκη γεννήθηκε στην Αθήνα, αλλά η καταγωγή της είναι από το Ηράκλειο (ο πατέρας της «διάσημος» ποδοσφαιριστης του ΕΡΓΟΤΕΛΗ  και ανώτατος αξιωματικός του Π.Ναυτικού). Σπούδασε στο Καποδιστριακό Νομικη και είναι δικηγόρος, ζει μεταξύ Λος  Άντζελες και Αθήνας.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s