Ο ΑΛΚΜΑΝ ασχολήθηκε αρκετά με την κεντρική πλατεία του Ηρακλείου, οι νεοεκλεγμένοι δημοτικοί παράγοντες, όλων των παρατάξεων, ας μελετήσουν και ας αποφασίσουν, ας ανατρεξουν και στα κείμενά μας. Είναι αρκετό να γράψουν στο google ( σ όποιο θέλουν ) alkman.gr πλατεία Ελευθερίας…
ΠΛΑΤΕΙΑΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ : ΟΙ ΑΝΙΣΤΟΡΗΤΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ (ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ) ΚΑΚΕΝΤΡΕΧΕΙΣ
Η περίφημη πια για την κακοποίηση της πλατεία, που κάποτε λεγόταν «Τριών Καμαρών» και ήταν και ο κήπος (ο μοναδικός ) του Ηρακλείου, εδώ που γίνονται τα πάντα σ αυτήν την πόλη- περαν των μέχρι σήμερα επεμβάσεων, προγραμματίζεται ξανά η απομάκρυνση του μνημείου του «Αγνώστου Στρατιώτη». Στην πρώτη φάση, όταν οι εργολάβοι πραγματοποιούσαν τα σχέδια του Ν.Σκουτέλη και Φ.Ζανόν (των αρχιτεκτόνων της μελέτης) οι νέοι τότε σχεδιαστές ήταν ανένδοτοι στην άποψή τους, να φύγει «ο -κακόγουστος- Άγγλος στρατιώτης». Θα πείτε τους έπεφτε λόγος, είναι στο πλαίσιο της μελέτης που τους είχε ανατεθεί; Ίσως υπήρχαν σκέψεις κάποιων παραγόντων, που μάλλον πρόχειρα έκριναν κι αποφάσίζαν τότε. Είναι η εποχή που άλλοι σημαντικοί Ηρακλειώτες νόμιζαν ότι πρέπει να κατεδαφιστούν και τα Τείχη, για να ανοίξει και να επεκταθεί η πόλη μας. Ο «μοντερνισμός» οταν κακώς εννοείται, οδηγεί σε παράκρουση. Οι σχεδιαστές της πλατείας ήταν μοντερνιστές της τελευταίας του 20 αιώνα περιόδου, υιοθέτησαν τις ανιστόρητες και κακόγουστες απόψεις για την κατάργηση του μνημείου των Τριών Καμαρών.

Έγινε δημόσια συζήτηση κάποτε , ο Μ.Καρέλλης υποστήριξε με φανατισμό την άποψη τους, οι ίδιοι έμειναν ως συνήθως σιωπηλοί : μιλούν μόνο ακαδημαϊκά, σε περιοδικά ειδικών και στενούς κύκλους, σπανίως όταν βρουν πρόσβαση σε αθηναϊκά μέσα. ‘Οτι απαρτίζει το «πορτοφόλιο» τους δεν ΄χει επικρίσεις μα διακρίσεις και επαίνους. Όμως η επιστροφή τους στην πλατεία (των αρχικών μελετητών) είναι ένα λάθος, από κάθε άποψη : και αρχιτεκτονικό αλλά και επαγγελματικό, πιο πολύ ένα σφάλμα αντίληψης και καλλιτεχνικής στάσης. Ο αρχιτέκτων δεν είναι εργολάβος η κατασκευαστής εξαιρετικών έργων, είναι διαμεσολαβητής του κοινού ανθρώπου που θέλει να οργανώσει το κτιστό περιβάλλον του, με τους παράγοντες που σχετίζονται μ αυτό αλλά και το συγκροτούν. Δεν γίνεται αρχιτεκτονική ερρήμην του πολίτη, πόσο μάλλον εναντίον του! Οι Ηρακλειώτες απαξίωσαν τηνεργασία των σχεδιαστών της πλατείας, την απέρριψαν συνολικά και κάτι παραπάνω : την απεχθάνονται. Δεν θέλουν τέτοιες κατασκευές, αρνούνται κάθε συνεργασία με τους εμπνευστε΄ς και σχεδιαστές της κυκλικής πλατείας με τα επικίνδυνα σκαλοπάτια και τα τερατώδεις κεραίες των (υποτιθεμένων) φωτιστικών. Έσπασαν πολλά πόδια στις ολοισθηρές πλάκες, χωρίς να ζητηθούν αποζημειώσεις, τώρα (οι ίδιοι) υπόσχονται «τοπικά » υλικά δηλαδή γρανίτη που είναι της μόδας στο Ηράκλειο – καλά δεν τους είπε κανείς ότι δεν έχει γρανίτες η χώρα μας, ότι βλέπουν στους δρόμους τώρα είναι Κινεζικό.

Ας καταλάβουν ότι κανείς δεν τους χρειάζεται, ας μην ψάχνουν επαγγελματικές απασχολήσεις τώρα στην εποχή της μεγάλης κρίσης που πλήττει του μηχανικούς και τους οικοδόμους, δεν υπάρχουν στην πλατεία γι αυτούς. Μα το θέμα μας θα περιοριστεί στο μνημείο που θελουν να εξοβελήσουν, ίσως είναι και η απόδειξη, ότι δε υπάρχει καμιά συναντληληψη και για τίποτα. Θα πάμε 18 χρόνια πίσω κατ΄ανάγκη… ΣΤΙΣ 7.11.1996 η εφημερίδα ΑΛΛΑΓΗ , δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ, για την ανάγκη απομάκρυνσης του Μνημείου του «Αγνώστου Στρατιώτη» από την θέση του, ζωγράφοι κυρίως, συνηγορούσαν και συμφωνούσαν να αντικατασταθεί, από άλλο και άλλης μορφής (πιο μοντέρνας). Εισηγητής ήταν ο Μ.Καρέλλης, που από χρόνια ως Δήμαρχος, είχε καταλήξει σ΄αυτήν την άποψη (απόφαση), αλλά και ως Δημαρχος της είχε προωθήσει σε …υλοποίηση. Ένας κοινότατος πολίτης αντέδρασε, στέλνοντας μιαν επιστολή αμέσως στην καλή εφημερίδα του π.Δημάρχου, που την δημοσίευσε αμέσως (προς τιμήν του), ιδού το κείμενο:

Αγαπητη ΑΛΛΑΓΗ, στην καμπάνια σας για την πλατεία ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ φαίνεται όπως αναφέρεται και στον τίτλο σχετικού δημοσιεύματος ότι όλοι συμφωνούν να φύγει (το μνημείο του ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ). Πραγματικά ορισμένοι ηρακλειώτες εκτιμούν ότι το άγαλμα είναι κακόγουστο και η απομάκρυνση επιβεβλημένη, για να βελτιωθέι αισθητικά το Κεντρο της πόλης μας. Ας μου επιτρεψετε κάποιες επιφυλάξες στις ομόφωνες γνώμες και αντιρρήσεις σε παλιότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η διαφωνία δεν σχετίζεται με την καλλιτεχνική αξία του «αδιάφορου» στρατιώτη, που τόσα χρόνια στεκεται στο κέντρο της μεγαλύτερης πλατείας του Ηρακλείου. Στα παγωμένα πέτρινα χαρακτηριστικά του, λείπει η ηρωϊκή έκφραση, κάποιος ρεαλισμός που θα έδειχνε αντίδραση. Μια κοινότυπη μορφή, χωρίς χαρακτήρα, χωρίς εθνικότητα, χωρίς πατρίδα. Ένας χαμένος άνθρωπος ίσως στημένος χωρίς απορίες, σε έναν χώρο που αλλάζει κάθε δεκαετία, χωρίς κανείς να υπολογίζει τη ύπαρξη του (του Α.Σ.). Όμως αυτός ο κοινός και χωρίς σημασία μαρμάρινος στρατιώτης , που δεν μπορεί να προβάλλει αντίσταση, που είναι αδύνατον να διαμαρτυρηθεί, ακόμα κι αν αρκετοί απεργάζονται την καταστροφή του, δεν είναι τελείως απροστάτευτος . Τον φυλάει καλά μέχρι σήμερα, μια άδηλη ανεκδήλωτη συμπάθεια, των κατοίκων της πόλης μας. Αυτών που συνδέθηκαν μαζί του από ταπαιδικά τους σχρόνια – μεγάλωσαν στη σκιά του- μέτρησαν απειρες φορές τα βήματά τους, στις παρελάσεις, στριμώχτηκαν στις πολιτικές συγκεντρώσεις, και εκδήλωσαν την οργή τους σε παλαϊκά συλλαλητήρια. Τον προστατεύει η ιστορική μνήμη που επικαλέιται ο Γ.Π. , που δεν τ’εμνεται με συλλογισμούς για εξαιρέσεις. Άντεξε τον διαμελισμό του κήπου της πλατείας, τον θανάσιμο εναγκαλισμό δυο δρόμων έντονης κυκλοφορίας. Μπορεί να διατηρηθεί και με τα νέα σχεδια, που λένε ότι θα αναβαθμίσουν τον ευρύτερο χώρο. Η ύπαρξή του δεν σχετίζεται με την δημιουργία νέων μνημείων που θα πρέπει κάποτε να αποφασίσει ο Δήμος που να στηθούν, στις πλατείες και τους δρόμους. Η συζήτηση που γίνεται (για νέο γλυπτο) ίσως μόνο κάποια δικαιολογία να προσφέρει, ένα αστήρικτο άλοθι. Φιικά Β.Ζ. Η απάντηση ήρθε γρήγορα, στις 9.11.1996 από την εφημερίδα ( υπογράφει ο Μ.Καρέλλης) Δεν υποχωρεί, αλλά διατυπώνει κατηγορηματικες απόψεις (δυστυχώς δεν έχουμε χρόνο να αντιγράψουμε το κείμενο, ας το βρει κανείς στην Βικελαία βιβλιοθήκη. (ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ : επόμενο η επιστολή στην ΑΛΛΑΓΗ του ίδιου του ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ, ανατρέξετε alkman.gr πλατεία ελευθερίας)