Ο ζωγράφος Μανώλης Σαριδάκης εκθέτει στην Αθήνα – το κείμενο του 2009

αποτελέσματα.Ο Μ. Σαριδάκης έφυγε απ την Παλιά Πόλη,ταξίδεψε με την μηχανή του (μοτοσικλέτα) απ’ άκρου εις άκρον της Κρήτης , για να βρει τις εικόνες του. Και φυσικά είδε θάλασσες και ταξίδια κι αναλαμπές και πολλά εξαίσια θεάματα. Και τον καμβά του, πλημμύρισαν αλμυρά νερά και βότσαλα και στρώθηκε άμμος. Ήτα ριψοκίνδυνος και γι αυτό τυχερός! Κέρδισε, στον ατέλειωτο φυσικό χώρο, ότι έχασε ο Φανουράκης στο μικρό του δωμάτιο.Οι άξονες της σύνθεσης που χρησιμοποίησε παλιός ηρακλειώτης ζωγράφος,επηρεασμένος από τους Γάλλους μοντερνιστές (Μοντριάν), δεν τους είχε ανάγκη ο νεότερος, που πατούσε καλά στα πόδια του, είχε μεγαλύτερη σιγουριά και κυλούσε τις ζαριές του χωρίς φόβο, γιατί ήξερε ότι «μια ριξιά ζαριών δεν καταργεί ποτέ τη τύχη»(Α.Εμπειρίκος).
ieauo
Κι όμως είχαν και οι δυο καλλιτέχνες κοινούς τόπους, την σαφήνεια της έκφρασης, την μεγάλη δεξιοτεχνία, την τακτικότητα και την προσοχή, την τάση για υπέρβαση της εικόνας, την αφαίρεση, την σουρεαλιστική διάθεση. Ο Σαριδάκης πιο ζεστός στα δροσερά νερά του, πιο ουσιαστικός στις εικόνες του, θαλασσινός και ταξιδιώτης, περιπετειώδης , μας παίρνει στα τοπία του ήλιου, στην ζωή που, ψάχνει αμφιβάλλει μα προχωρεί,
κι όταν τρομάζει , έχει μια αχτίδα ελπίδας.Ας είναι οι παραστάσεις του πρόσχημα,ας κρύβει τις μύχιες σκέψεις του,σε σκοτεινές υπεκφυγές,δεν κοροίδεύει, δεν μορφάζει, δεν είναι μίμος της αγοράς.Σαν καλός ηθοποιός , σκηνοθετεί και παίζει σκηνές που φαντάζεται, τον ενδιαφέρει το ήθος, όχι η επίδειξη στοιχείων χαρακτήρων.Η μοντέρνα σκηνή του , δεν έχει αληθινά πρόσωπα,απηχεί (εικονογραφεί) τις ιδέες μας, όταν υπάρχει κάτι να σκεφτούμε. Γι αυτό αρέσει στους νέους και πλησιάζει ευαισθησίες που δεν μπορούμε να κατανοήσουμε. «Ψηλαφώνας το αόρατο» όπως λέει ο ίδιος, ίσως πλησιάζει, την θρησκευτικότητα και την πιο μακρινή μήτρα της τέχνης.Και βέβαια η τέρψη της δημιουργίας, φέρνει τα μύρα των ιερών και γονιμοποιεί ανάγκες και πυροδοτεί εκρήξεις, όταν κάποτε τις έχουμε ανάγκη.
Μα πριν και πέρα από κάθε τι, το τραγούδι κάθε τελετής, η ποίηση πριν από κάθε εικόνα, η αιτία και το αποτέλεσμα της, θα ναι αισθηματική, σπερματική «απόλυτα ερωτική, ή δεν θα υπάρχει»(Εμπειρίκος).
Ο Μ .Σαριδάκης, μας φέρνει τη ζωγραφική, όχι ως διακόσμηση , με τα ουσιαστικά στοιχεία της τέχνης του, για να προβληματισθούμε, σκεφτούμε να , να νοιώσουμε χαρά (αισθητική)
dentra00131

ΤΕΣΣΕΡΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΜΑΝΩΛΗ ΣΑΡΙΔΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ

Σημείωμα:
Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης διοργάνωσε για πρώτη φορά το «Εικαστικό Πανόραμα στην Ελλάδα» το Σεπτέμβριο του 2006. Πρόκειται για ένα σύνολο εκδηλώσεων- δράσεων που πραγματοποιήθηκαν τόσο στους εκθεσιακούς του χώρους στη Μονή Λαζαριστών στη Σταυρούπολη και στην Αποθήκη Β1 στο Λιμάνι όσο και σε εξωτερικούς χώρους, με βασικό στόχο την καταγραφή, αρχειοθέτηση και την πολύπλευρη υποστήριξη παρουσίαση-προβολή όλης της εικαστικής δραστηριότητας και σκέψης στην Ελλάδα… (ψάξτε στο διαδίκτυο για συνέχεια)

 

 

SARIDAKIS_L_Out
t_saridakissant1

t_saridakissant2
t_saridakissant3
t_saridakissant4

2 σκέψεις σχετικά με το “Ο ζωγράφος Μανώλης Σαριδάκης εκθέτει στην Αθήνα – το κείμενο του 2009”

 1. Το έργο του Σαριδάκη δεν το γνωρίζω κατά συνέπεια πρέπει να δεχτώ την άποψη του Βασίλη. Επί πλέον θέλω να πω πως μερικά έργα του Σπύρου που είδα εδώ είναι πολύ καλά. Προσωπικά εγώ ζωγραφίζω και από ότι μου λένε πολύ κακά, όμως μου αρέσεινα ζωγραφίζω και συνεχίζω να κάνω αυτό που μου αρέσει, τους απαντώ δε με το ποίημά μου «ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ», με το οποίο εκφράζω και την άποψή μου για τη Ζωγραφική. Ιδού το ποίημα: ΖΩΓΡΑΦΙΖΩ
  Να ζω! Γραφή, ζω. …αποτσίγαρα
  κι εσύ νωπά να τα καπνίζεις
  να παίζει ο καπνός στα ματοτσίνορα
  και καπνιστά να μ`αντικρίζεις.
  Να παίρνω τις μπογές μου από το τίποτα
  και πινελιές να παίζω στον αέρα.
  Να ζω! Γραφή ζω! Λόγια ανείπωτα.
  Μες του απείρου την ημέρα.
  Να ζω! Γραφή ζω έτσι δυο φορές.
  Να ζεις κι εσύ μαζί μου.
  Να `ναι η ζωή μου όλο χαρές.
  Να `σαι ζωή μου, η ζωή μου.-

  Μου αρέσει!

 2. Ευχαριστώ για το χρώμα που δίνετε στην ζωή μας με λόγια, έργα, και μοιραζόμαστε μαζί σκέψεις,ιδέες,ανησυχίες, μουσικές, διέξοδα και αδιέξοδα.Ανεκτίμητη η συντροφικότητά σας…Καλημέρα από Θεσσαλονίκη και καλές γιορτές σε όλους!

  Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s