ΜΙΝΩΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ – (ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ)

 

Ολόχρυσο μινωικό δακτυλίδι, από ασύλητο τάφο που ανέσκαψεο Γ.Σακελλαράκης
Ολόχρυσο μινωικό δακτυλίδι, από ασύλητο τάφο που ανέσκαψε ο Γ.Σακελλαράκης

 

Από το πρόγραμμα και την αφίσα
Από το πρόγραμμα και την αφίσα
Η κ. Jerolyn Morrison προετοιμάζει μινωικά εδέσματα
Η κ. Jerolyn Morrison προετοιμάζει μινωικά εδέσματα, στην είσοδο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου

ΣΥΝΟΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ ΜΙΝΩΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

Δωδεκαήμερο εκδηλώσεων για τον Μινωικό Πολιτισμό, στην Βασιλική του Αγίου Μ¨αρκου από 3  έως 15 Νοεμβρίου. Ευχάριστη πολύ η έκπληξη, η πρωτοτυπία απουσιάζει κατά κανόνα από την καθημερινή μας ζωή, οι πολυποίκιλες εκδηλώσεις κινούνται πάντα σε γνωστές συντεταγμένες, ακόμα κι αν προσφέρουν υψηλής ποιότητας πνευματικά αγαθά.

Η μινωική εκδήλωση, είχε πολλές συμμετοχές και κόσμο, επίσημοι και μη άκουσαν και δοκίμασαν πολλά.  Μας άρεσαν όλα σχεδόν, δεν έχουμε όμως δυνατότητα (παρά την διάθεσή μας) αναλυτικής παρουσίασης, το μπλογκ μας είναι φτωχό και μοναχικό – δεν μπορεί να ξοδεύει πάρα πολλά ούτε για πολλούς ούτε για λίγους – όσο κι αν το επιθυμεί.

Συνιστούμε να πάνε όλοι να δουν την έκθεση, κάτι θα προσθέσει στη γνώση και την εμπειρία τους, οι Μινωίτες είναι το απώτατο παρελθόν του τόπου μας, μα και στοιχείο  της σύγχρονης ζωής μας.

Η φωτογράφος σκηνοθλετησε παμπάλαια παρασταση
Η φωτογράφος σκηνοθέτησε παμπάλαια παράσταση

 

Η έκπληξη ήρθε από…την κουζίνα. Υπαρχει γαλλική, ιταλική…κινεζική, μα και μινωική; Και όμως, από την εποχή που ο Σακελλαράκης εσκαβε  τις Αρχάνες, είχαμε έναν… προϊδεασμό. Αντικείμενα λατρείας αλλά και χρήσης, μας παραξένευαν

2014-11-03 19.12.11
Μια ιδέα για μινωικό ανάκτορο, απο κουτάκια σπιρτων
Λίθινοι τριπτήρες και τριβεία που χρησιμοποιήθηκαν στη λατρία για το τρίψιμο των καρπων και την παρασκευή εδεσμάτων, σήμερα υπάρχουν ανάλογα σκεύη (από τις μινωικές ανασκαφες του Γ.Σακελλαράκη)
Λίθινοι τριπτήρες και τριβεία που χρησιμοποιήθηκαν στη λατρεία για το τρίψιμο των καρπών και την παρασκευή εδεσμάτων, σήμερα υπάρχουν ανάλογα σκεύη
(από τις μινωικές ανασκαφες του Γ.Σακελλαράκη)

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:

Η κ. Τερέζα Βαλαβάνη, είναι πρόεδρος της επιτροπής που οργάνωσε την εκδήλωση:

Γεννήθηκε το 1958 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Διπλ. Κλινική Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια του Πανεπιστημίου της Λειψίας στην Γερμανία με 30ετή επαγγελματική εμπειρία.(…) Γράφει ποίηση, παραμύθια, δοκίμια, και ζωγραφίζει. Είναι ιδρυτικό μέλος του Συλλόγου «Συνομιλώντας με τον Μινωικό Πολιτισμό» και ετοίμασε μαζί με ομάδα καλλιτεχνών και χειροτεχνών την ομαδική έκθεση.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s