ΝΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ Ο ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΦΡΟΥΡΑΣ – ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ Γ. ΖΕΒΕΛΑΚΗ

Ο Νίκος Επιτροπάκης, Ηρακλειώτης (για μας) δημοσιογράφος και στιχουργός , με εξαιρετική σατιρική πένα, έφυγε με την αρχή της δύσκολης χρονιάς. Τον γνωρίσαμε πριν λίγον καιρό, στο μικρό ταβερνάκι  των Χελιδόνηδων,  όταν παρουσιάστηκε το βιβλίο της κόρης του, ήταν ευχάριστος συνομιλητής τα μάτια του κάποιες στιγμές  έλαμπαν, σαν να  ‘ταν έφηβος.

Ας είναι καλοτάξιδος, θα τον θυμόμαστε. Ο Γιώργος Ζεβελάκης έστειλε το κείμενο που ακολουθεί και τα σκίτσα , τον ευχαριστουμε θερμά.

Νίκος Εοιτροπάκης, σκίτσο
Νίκος Επιτροπάκης, σκίτσο

ΝΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ 1931-2015
Γεννήθηκε στους Μολάους Λακωνίας, έζησε και εργάστηκε τα περισσότερα χρόνια στην Αθήνα αλλά θεωρείται γεννημα θρέμμα Ηρακλειώτης. Η ευθυμογραφική του επίδοση συνδέθηκε με την αθηναϊκή εφημερίδα «Ελευθερία» τη δεκαετία του ’60. Καθημερινά δημοσίευε στην πιο δημοφιλή και παρεμβατική στήλη «Ελευθεροστομίες», ένα ευρηματικό επιθετικό στιχούργημα με χιούμορ και απρόβλεπτες ρίμες. Με επιλογή από τις κατά καιρούς δημοσιεύσεις του εξέδωσε δυο βιβλία:Τα απρόοπτα της ζωής(1979) και Πανσπερμία(2002).
Δύο δείγματα της στιχουργικής του ικανότητας. Το πρώτο από την «Ελευθερία», 3/ 11/1963 στις εκλογές που ηττήθηκε ο Καραμανλής και το δεύτερο ένα από τα λυρικά του.

 

Εξώφυλλα βιβλίων του
Εξώφυλλα βιβλίων του

ΓΚΟΥΤ ΜΠΑΪ
Το σύννεφο έφερε βροχή
και δεν θα ξαναδώ αρχή.
Μαύρος έγινα τη φρίκη
σαν αράπικο φιστίκι.

Έγιν’ η γη χαλάζι
κι έτσι παίρνω με μαράζι
το δισάκι μου στον ώμο
για το δρόμο, για το δρόμο.

Τα παιδικά μου όνειρα

Τα παιδικά μου όνειρα τα φύτεψε η μοίρα
στην άμμο και τα μάρανε της θάλασσας η αλμύρα.

Τα παιδικά μου όνειρα τα φύτεψε στα βράχια
η μοίρα και τα όνειρα μαράθηκαν σαν στάχυα.

Τα παιδικά μου όνειρα τα φύτεψε στις στράτες
η μοίρα και τα πάτησαν αδιάφοροι διαβάτες…

Ναυάγιο και τα κύματα σε Λιβυκού ακρογιάλι
ξεβράσανε τα όνειρα κλεισμένα σε μπουκάλι.
Επιμέλεια-αρχείο:Γιώργος Ζεβελάκης

 

Νίκος Επιτροπάκης, παλαίμαχος διακεκριμενος δημοσιογράφος, αλλά και    εξαίρετος   στιχουργός (από εκδήλωση στο καφε ΤΣΙΟΥ, 30.10.2014 Ηράκλειο)
Νίκος Επιτροπάκης, παλαίμαχος διακεκριμένος δημοσιογράφος, αλλά και εξαίρετος στιχουργός (από εκδήλωση στο καφε «ΤΣΙΟΥ», 30.10.2014 Ηράκλειο)

Μια σκέψη σχετικά μέ το “ΝΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΑΚΗΣ Ο ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΗΡΑΚΛΕΙΩΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΦΡΟΥΡΑΣ – ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΟΥ Γ. ΖΕΒΕΛΑΚΗ”

  1. Από το διαδίκτυο συμπληρώνεται το βιογραφικο του(Koutouzis.gr)
    (…)
    Ξεκίνησε ως πολιτικός γελοιογράφος στη «ΜΕΣΟΓΕΙΟ» Ηρακλείου Κρήτης το 1953 εγκαταλείποντας τις σπουδές του. Το 1954 (20 Ιανουαρίου) με τη στρατιωτική θητεία και βρέθηκe στο ΚΕΝ Κορίνθου απ όπου με ενέργειες της εφημερίδας μετατέθηκε στο Ηράκλειο και του εξασφαλίστηκε άδεια να δημοσιογραφεί. Κατά τη θητεία του συνεργαζόταν με την εφημερίδα καθημερινά και λίγο μετά μεταπήδησε στην «ΠΑΤΡΙΔΑ», επίσης του Ηρακλείου. Μετά τη απόλυσή του εργάστηκε στην «ΠΑΤΡΙΔΑ» αρχικά ως ρεπόρτερ και στη συνέχεια εσωτερικός ως αρθρογράφος και επί της ύλης. Πολύ ενωρίς του ανατέθηκε η αρχισυνταξία και παράλληλα είχε την αρχισυνταξία στην εβδομαδιαία εφημερίδα «ΚΡΗΤΙΚΟ ΦΩΣ» και παρά το φόρτο εργασίας εύρισκε χρόνο να ασχολείται με διάφορες εκδηλώσεις όπως θεατρικές παραστάσεις, ρεβύ πίστας και επιθεωρήσεις που έγραφε και παρουσιάζονταν πάντα για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όχι μόνο στο Ηράκλειο αλλά και εντός και εκτός νομού, με κορυφαία εκδήλωση το μνημόσυνο του Καζαντζάκη το 1960 για τα δύο χρόνια από το θάνατό του που είχε πανελλήνια απήχηση.
    Το 1965 μεταπήδησε στην «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ» των Αθηνών, μετά από πρόσκλησή της για την παραπολιτική στήλη «Ελευθεροστομίες», με την οποία ως τότε συνεργαζόταν τηλεφωνικά με πολιτικό στίχο. Κατά τα Ιουλιανά συνεργαζόταν και με σατυρικά έντυπα ( Σκούφος Δημοκρατίας, Γαργάλατα). Με τη δικτατορία έκλεισαν και οι τρεις εφημερίδες στις οποίες εργαζόταν, «ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ», «ΜΑΧΗ» «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΚΡΗΤΗ» και τότε στράφηκε στα περιοδικά ποικίλης ύλης «ΘΗΣΑΥΡΟΣ», «ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟΣ ΘΗΣΑΥΡΟΣ», «ΠΡΩΤΟ» « και για λίγο στο «ΦΑΝΤΑΖΙΟ» και διάφορα άλλα με ευθυμογραφήματα και χρονογραφήματα. Επίσης εργάστηκε στη «ΝΕΑ ΠΟΛΙΤΕΙΑ» και όταν έκλεισε στο «ΝΤΕΡΜΠΥ» και ταυτόχρονα στην εβδομαδιαία «ΛΑΟΣ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ»(αν και ΑΕΚτζής!) Επίσης και στη «Ραδιοτηλεόραση» και την ΕΡΤ 1 με την εκπομπή «Ταξιδεύοντας εδώ κι εκεί».Στη μεταπολίτευση εργάστηκε μόνιμα στην ΕΡΤ στα βραχέα με την εκπομπή «Ακούμε, βλέπουμε, συζητάμε» και παράλληλα αργότερα με την εκπομπή «Κάθε Μέρα Παντού». Επίσης με την ΑΘΗΝΑΙΚΗ, στο BLOY SKAI κai σto κανάλι του Ηρακλείου GRETA CHANEL”. Έχει γράψει δύο πρωτοχρονιάτικες επιθεωρήσεις με συνεργασία με άλλους «Γαλαξίας του 70» στην ΕΡΤ και «Πρωτοχρονιάτικη Αθήνα» (το 1971 στην τότε «ΥΕΝΕΔ».Έχει γράψει τρία παιδικά θεατρικά έργα που παρουσιάστηκαν στη Θεσσαλονίκη από το Παιδικό Θέατρο Μακεδονίας του Γιάννη Μαλλούχου «Δαίδαλος και Ίκαρος» το 1990, το Παιχνίδι του Θησαυρού»1991 και «Μιλάτε Ελληνικά;» το 1992.Έχει εκδώσει δύο βιβλία «Απρόοπτα της Ζωής» ( Ευθυμογραφήματα 1979) και «Ευρωφουστανέλλα»(Εκδόσεις Γιάννη Βασδέκη 1984). Eχει γράψει, πολλά σενάρια βιντεοταινιών τα περισσότερα με τον Κώστα Καραγιάννη. Αρκετά από αυτά διατίθενται ακόμα και σήμερα ως DVD με προσφορές aπο περιοδικό ποικίλης ύλης το οποίο πρόσφατα είχε τις ταινίες «Εραστής», «Η Μεγάλη των Γάτων Σχολή», «Ο Φακίρης», « η «Αλήτισσα», «Τρελάδικο Πολυτελείας» σε σκηνοθεσία Κ. Καραγιάννη, με τον οποίο έχει κάνει κάπου 30 ταινίες «Ο Οπαδός» (σκηνοθεσία Τάκη Βουγιουκλάκη) και αρκετές ακόμη. Επίσης δυο σήριαλ στον ΑΝΤΕΝΑ «Κουτσομπόλες» (σκηνοθεσία Ερρίκου Θαλασσινού] και «Γαλάζια Κρουαζιέρα» που έγραψε σε συνεργασία με τον Καραγιάννη ο οποίος και την σκηνοθέτησε. Γενικά δεν υπάρχει είδος δημοσιογραφίας που να μη έχει ασχοληθεί ακόμη και στη Σχολή Δημοσιογραφίας «Όμηρος» δίδαξε για ένα σύντομο διάστημα. κλπ

    Μου αρέσει!

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s