
Η ΠΟΡΤΑ ΤΟΥ ΠΑ’ΠΑ ΕΛΕΞΑΝΔΡΟΥ
Στην καρδιά του Ηρακλείου, στο μέγαρο του Νόμου, τα Δικαστήρια, είναι τοποθετημένη η πόρτα που χάρισε πριν 5- 6 αιώνεςο Πάπας Αλέξανδρος ο Ε΄ στο μοναστήρι των Φραγκισκανών, από όπου προερχόταν.

Μετά την καταστροφή του σεισμού του 1856, το περίφημο θύρωμα, από πολύτιμα μάρμαρα διασώθηκε και τοποθετήθηκε από τους Τούρκους, στον ανακατασκευασμένο από τον πρακτικό αρχιτέκτονα Α.Μούση, στρατώνα τους, τους κιχλάδες όπως έλεγαν (1878;).

Επί Κρητικής Πολιτείας, ο στρατώνας τεμαχίσθηκε(έγινε τρία κομμάτια) από τον αρχιτέκτονα Κυριακού, χρησιμοποιήθηκε από το Δημόσιο για καλύψεις αναγκώ του, η Πόρτα παρέμεινε στο κεντρικό τμήμα στο δεύτερο κτίριο, που σήμερα στεγάζει τα Δικαστήρια.

Για πολλά χρόνια, κανείς δεν ενδιαφερόταν για την τύχη της, μέχρι που η Μεταπολιτευση άνοιξε το δρόμο στην …αξιοποίησή της, έγινε στόχος των νέων κυρίως διαδηλωτών και των φανατικών φιλάθλων (του ΟΦΗ).

Μπογιές, συνθήματα άρχισαν να … κοσμούν αλλά και να καταστρέφουν το μνημείο, που βάψε- ξέβαψε δεν θα μέινει τίποτα στο τέλος.

Πριν ένα δυο χρόνια οι αρμόδιοι, είπαν ότι βρήκαν ένα υλικό. που θα σώσει τα μάρμαρα, αμφιβάλαμε και περιμέναμε …άνθρακες ο θησαυρός, πάλι μπογιες και ρύπανση.

Μοναδικη λύση είναι να τοποθετηθεί κρύσταλλο, άθραυστο σ΄ολη την επιφάνειά της, και να αφεθει ένα ‘ανοιγμα(πόρτα) για την λειτουργία της. Θα σώσει την κατασκευή που κάποτε έστειλαν από την Ιταλία, και η αρχική δαπάνη θα αποσβεσθεί σε λίγα χρόνια.
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ:

Κάποτε δεν είναι μουτζούρες ή σχέδια, καλόγοστα ή όχι, οι επεμβάσεις των νέων κυρίως στους τοίχους και τα μνημέια. Γράμματα οργανωμένα με χάραξη δηλώνουν χαμηλόφωνα απόψεις που δεν είναι πάντοτε άστοχες:
