Η 21η Απριλίου …και ο Λόρδος Μπάυρον

Με ελληνική ενδυμασία

Τα 54 xρόνια από την δικτατορία δεν έχουν ίσως σημασία πια- μα στα 200 χρόνια ενός σημαντικού εορτασμού Ελευθερίας η αναδρομή σε μιαν αρρώστια κρίσιμη και γελοία που κράτησε 7 Χρόνια, κι άφησε  ένα σημάδι πληγής που κακοφόρμισε – δεν είναι άχρηστη.

Θα θυμηθούμε εξορκίζοντας το κακό, έναν από τους σημαντικούς, αγωνιστές του 21   – ίσως τον πιο φανατικό   , ένθερμο, αφοσιωμένο πιστό  της Ελευθερίας  , τον ποιητή που δεν αναγνώριζε όρια και περιορισμούς  και θυσίασε όλο  το βιος του και τη ίδια τη ζωή του, στο βωμό  της αγαπημένης του Θεότητας.

Θα γυρίσουμε πίσω πολλά χρόνια, η Χούντα έχει κλειδώσει τον σιδερένιο ζυγό στο λαιμό της χώρας, αλλάζει πρεσβευτές και διπλωμάτες με εγκάθετους- στο Λονδίνο διορίζει στρατιωτικό το  Ι.Σορόκο. 
Επειδή ο εφημέριος του ναού που υπήρχε ο τάφος του Μπάυρον, ζήτησε βοήθεια για την συντήρηση του μνημειου από τη  χώρα μας κι οι χουντικοί τα καναν θάλασσα, ο νέος πρέσβης, αποφάσισε να καταθέσει επισήμως στέφανο στο μνημείο του ποιητή του Λονδίνου. Την ώρα που είχε ανακοινωθεί, ένας ηθοποιός του Εθνικού Αγγλικού Θεάτρου, φόρεσε ρούχα εποχής ( από το βεστι’αριο του θιάσου του) έβαψε το πρόσωπο του έτσι που να μοιάζει με τον  νεκρό ήρωα , και πετάχτηκε κραυγάζοντας μπροστά στο μνημείο :»Είμαι ο Byron και δεν δέχομαι στεφάνια  , από αυτούς 

Που στέρησαν από τους Έλληνες την Ελευθερία, για την οποία εγώ έδωσα τη ζωή μου» ο πρέσβης, έφυγε κακήν κακώς,με την ουρά στα σκέλια ( όπως λένε)-το χουνέρι έμεινε αξέχαστο σ αυτόν και  σ άλλους πολλούς.

Η καλύτερη βιογραφία του, από Γάλλο

αξίζει τον κόπο να διαβαστεί

 

ΕΠΙΤΥΜΒΙΟ (σημείωση 3)

Γιος του Ανθρώπου επιστρέφει στο χώμα,/ άγνωστος στη Δόξα, αλλά δικαιωμένος απ’ τη Γέννησή του,/ ο γλύπτης εξαντλεί το μεγαλείο της θλίψης/ και οι υδρίες είναι μαρτυρία για εκείνους που αναπαύονται/ κάτω απ’ αυτές./ Όταν όλα έχουν τελειώσει,/ στον Τάφο διαβάζεις/ όχι αυτό που υπήρξε ο νεκρός, αλλά την ιδανική του εικόνα:/ ο δύστυχος Σκύλος όμως, ο πιστότερος φίλος στη ζωή,/ πρώτος να καλωσορίσει, πρώτος απ’ όλους να υπερασπιστεί,/ που η τίμια καρδιά του ακόμα στον Κύριό του ανήκει,/ που μόνο γι’ αυτόν παλεύει, ζει, αναπνέει,/ πεθαίνει άδοξος, με την αξία του αφανή./ Στον ουρανό τού αρνούνται την Ψυχή που είχε στη γη,/ ενώ ο άνθρωπος, έντομο ματαιόδοξο, ελπίζει στη συγχώρεση,/ έχοντας εξασφαλίσει το μονοπώλιο του ουρανού./ Άνθρωπε εσύ! αδύναμε ένοικε μιας ώρας,/ ευτελισμένε απ’ τη δουλεία, απ’ την εξουσία διεφθαρμένε/ η αγάπη σου είναι λαγνεία, η φιλία σου απάτη,/ η γλώσσα σου υποκριτική, μιλάς με ψέματα!/ Από τη φύση σου αχρείος, κατ’ όνομα εξευγενισμένος,/ κάθε ζώο ευγενές σε κάνει από ντροπή να κοκκινίζεις./ Να προσπεράσεις, εσύ που ίσως δεις την υδρία,/ δεν είναι φόρος τιμής για κάποιον/ που θα μπορούσες να θρηνήσεις./ Αυτές οι πέτρες δείχνουν τα λείψανα ενός φίλου./ Έναν μονάχα ήξερα, και βρίσκεται εδώ».  

Αυστηρός προς την πατρίδα του και στον κλέφτη των μαρμάρων του Παρθενώνα

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ

1.Από άρθρο της κ.Τομαή Φωτεινής , πρέσβυς ε.τ./περίληψη  από μνήμης/σελ.16 εφημερίδα ΤΑ  ΝΈΑ 21.4.21

2.Δεν ήταν από τους πιο σεμνούς και ήσυχους διανοούμενους ο ποιητής μας.Ακραίος παντού, έδωσε ευκαιρίες για πολύ επιθετικούς λίβελους στην πουριτανική Αγγλία-η Ελευθερία, η ελευθεριότητα, χαρακτήριζαν την Αισθηματική και ερωτική ζωή του.

3.Το επιτύμβιο που έγραψε για τον αγαπημένο του σκύλο , σας το αντιγράφουμε από το διαδίκτυο.
Κι αυτό ενόχλησε τους ζωόφιλους Άγγλους της εποχής του.//είναι από το βιβλίο του Κώστα Μαυρουδή «Η αθανασία των σκύλων» (Εκδόσεις Πόλις 2013)

Αφιερώνεται στον…… τον πιο φιλόζωο που έχω συναντήσει 

21.4.2021/2.05 π.μ.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s