Η λέσχη των Βενετσιάνων

Κόγχη στο Αίθριο, αυθαίρετη προσθήκη(Οgaro)
Κόγχη στο Αίθριο, αυθαίρετη προσθήκη(Οgaro)

Η πιο ευχάριστη έκπληξη τωνεορταστικών ημερών που στέγνωσαν οι νοτιάδες , ήταν το βιβλίο της κ. Λιάνας Σταρίδα , για την Λότζια – το γνωστό Δημαρχείο της πόλης μας.
Πριν καιρό, η αποσιώπηση του Γιάννη Τσομπανάκη, συν-μελετητή του περίφημου βενετσιάνικου κτιρίου, μας είχε αναγκάσει, να ασχοληθούμε, και να δημοσιεύσουμε κείμενα αποκατάστασης της αλήθειας-που εν μέρει έγινε δεκτή.

είναι φανερή, η σχεδιαστική αμηχανία στο αίθριο, αν προσέξει λίγο κανείς
είναι φανερή, η σχεδιαστική αμηχανία στο αίθριο, αν προσέξει κανείς

Η συμμετοχή του εκλεκτού εκείνου μηχανικού του Ηρακλείου, αλλά και δημοτικού παράγοντα της πόλης μας, , αποδεικνύεται σήμερα και από τον γραφικό χαρακτήρα, που δεν πλαστογραφείται.Η κυρίως μελέτη , περιλάμβανε υπό κλίμακα 1/20 τις όψεις (λεπτομέρειες) και έφτανε στο 1/1 σε κυμάτια κλπ
Το γραφείο Τζομπανάκη, στην περιοχή Βαλκάνια τότε,με την Νίκη ….. τον Νίκο υπομηχανικούς και τον Β.Ζεβ. σπουδαστή της αρχιτεκτονικής εκπόνησε ,υπό την υψηλή εποπτεία του Γ.Τζ. τα σχέδια των προσόψεων , και το αίθριο και τις πλακοστρώσεις ισογείου και την οροφή του ορόφου.
Η ομάδα της Ε.Μαθιουδάκη , συνόψισε σε 1/50 τις όψεις (σμίκρυνση) και σχεδίασε τις εσωτερικές όψεις που εμφαίνονται στις τομές,και την οροφή του ισογείου και αργότερα ανέλαβε, την εσωτερική διακόσμηση και επίπλωση του μνημείου. Το ερώτημα γιατί δεν συμμετέσχε ό Γ.Τσομπανάκης σ αυτή τη φάση , προκύπτει αν λάβουμε υπ όψη μας τις χρονολογίες – που αναφέρονται στο βιβλίο που μόλις εκδόθηκε, στην εποχή του δημάρχου Α.Καλοκαιρινού,δεν ήταν δυνατόν, αφού ήταν σύμβουλος και συνεργάτης του, αργότερα με την δικτατορία , απομακρύνθηκε και από την Λότζια, οριστικά.

5bqiw
ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ
Η κ. Κ.Σ. (σχεδόν) νέα συνάδελφος , προ ημερών δήλωσε, ότι μπορεί να αναλάβει κάποια εργασία, που είχε εγγράφως ανατεθεί σε άλλον συνάδελφό της, χωρίς να τον ενημερώσει. Μπορεί να κάνει ότι θέλει κανείς,να αντικαθιστά και να σβήνει,μα δεν είναι τελείως σωστό, ήθελα να της πω, μα ήμουν βέβαιος ότι θα ταν αδύνατο να το καταλάβει.

Το εξαίρετο βιβλίο της εκλεκτής βυζαντινολόγου, μα ς πήγε πίσω , στα χρόνια των Βενετσιάνων και στην «επάρατο» που αρκετοί θέλουν να την ξεχάσουν και οι περισσότεροι δεν την θυμούνται πιά.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ:
Το κείμενο μας, είναι αφιερωμένο στα 500 χρόνια από την γέννηση το Αντρέα Παλλάντιο γιατί η Λότζια της Κάντια, είναι έργο που εκφράζει , την «Παλλαδιανή (λεγόμενη) αρχιτεκτονική», κατά τους Ιταλούς μελετητές του.

Ενημέρωση: στις 6-1-2009 πραγματοποιήθηκε στην Βιτσέντσα, η μεγάλη έκθεση «Παλλάντιο 500 χρόνια» που μεταφερθηκε στις 31.1.2008 στην Βασιλική Ακαδημία τεχνών του Λονδίνου, κάποιος φίλος, ίσως την επισκέφθηκε και πήρε τον κατάλογο.

 σχέδιο Παλάντιο, ομοιότητες
σχέδιο Παλάντιο, ομοιότητες

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s