
Σκέφτηκα πως θα μπορούσα με δυο λόγια να συνοψίσω τη ζωή και το έργο του μουσικού Γιώργου Παπαδάκη, που πέθανε την περασμένη Κυριακή 13/1: Πέρασε όλη τη συνειδητή ζωή του μες τη μουσική. Το διαρκές του όμως ενδιαφέρον εστιαζόταν στα έργα της παράδοσης, που τον συγκινούσαν και τον ενέπνεαν. Πάσχισε, και στο μέτρο των δυνατοτήτων του το πέτυχε, να πάψει η μουσική μας παράδοση να αποτελεί μόνον υπόθεση αρχείου και να κλείνεται «στον τάφο μιας σιωπηλής και αδιάφορης ευλάβειας». Επεδίωκε να γίνει δημιουργικός διάλογος και να αντιμετωπισθεί σαν ένα ζωντανό θέμα του μουσικού μας πολιτισμού.
Στη φωτογραφία έχει αποτυπωθεί μια ωραία στιγμή της κρατικής ραδιοφωνίας. Στα στούντιο του Α’ Προγράμματος το 1987 ηχογραφούνται «Οι φιλολογικοί Περίπατοι στο Μεσοπόλεμο». Συντελεστές της εκπομπής: Γιώργος Ζεβελάκης(1οςαριστερά) και Μανόλης Αναγνωστάκης (3ος), Προσκεκλημένοι: Χριστόφορος Λιοντάκης(2ος) και ο Γιώργος Παπαδάκης καθιστός κοιτάζει προς το φακό.
____________________

Για συμπλήρωση της ανάρτησης, από τον ημερήσιο τύπο αντιγράφω:
Ο Γιώργος Παπαδάκης, αφήνει πίσω του συνθέσεις για περισσότερα από 25 θεατρικά έργα, τηλεοπτικές παραγωγές και τριάντα ταινίες. Για τις «Κρυστάλλινες νύχτες» της Τώνιας Μαρκετάκη απέσπασε διεθνές βραβείο μουσικής, για το «Μόνο της ζωής του ταξείδιον» του Λάκη Παπαστάθη απέσπασε βραβείο μουσικής στο 42ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, ενώ διακρίθηκε και για τα περισσότερα από τα ντοκιμαντέρ του ιστορικού «Παρασκηνίου» της ΕΡΤ.
Ο Γιώργος Ε. Παπαδάκης, γεννημένος στα Χανιά το 1947, είχε σπουδάσει μουσική στο Εθνικό Ωδείο, συμμετείχε ως ακορντεονίστας στη «Ρεμπέτικη Κομπανία», κατέγραψε μεγάλο μέρος της μουσικής μας παράδοσης με εκατοντάδες ηχογραφημένες ώρες στο Γ’ Πρόγραμμα την περίοδο 1982-1999. Συνεργάστηκε με δεκάδες έντυπα ως μουσικοκριτικός και επιμελήθηκε μια σειρά δίσκων για το παραδοσιακό τραγούδι.
Μου αρέσει!Μου αρέσει!